Informació general

Agricultura

La Cooperativa Agrícola de Cambrils comença la campanya de la garrofa i la fruita seca

La recolecció de les garrofes s'avança dues setmanes per la maduració del producte i per evitar els possibles furts

Per Redacció

Rètol als magatzems de la Cooperativa Agrícola
Rètol als magatzems de la Cooperativa Agrícola | Lluís Rovira i Barenys

La campanya de garrofa i fruita seca a la Cooperativa Agrícola de Cambrils s'iniciarà el pròxim dimarts, 16 d’agost. Concretament, es podrà descarregar garrofa de dilluns a divendres de 12 a 13 h i de 17 a 18.45 h. Aquest horari es mantindrà fins al 14 d’octubre i, posteriorment, s’informarà dels nous horaris ja que la campanya s’allarga fins al 31 de desembre. La fruita seca com les avellanes i les ametlles també es podran descarregar en aquest horari. 

L'obertura s’avança dues setmanes enguany, a causa de la maduració del fruit i, sobretot, perquè els pagesos volen entrar les garrofes al magatzem el més aviat possible per evitar els furts, que malauradament ja s’han produït a Cambrils i rodalies. Tant l’administració, el Departament d’Acció Rural Climàtica i el Departament d’Interior de la Generalitat, com agents rurals, Mossos d'Esquadra i policies locals, juntament amb cooperatives i altres agents del sector, demanen que es facin les denúncies pertinents. Les autoritats també augmentaran els controls i la vigilància en tota la traçabilitat del producte del camp fins als centres de recollida. Des de la Cooperativa de Cambrils s’informa, com és obligatori i pertinent, que solament s’acceptarà garrofa de pagesos que tinguin la DUN i puguin demostrar la titularitat de l’explotació de les finques. 

Augment de preu de la garrofa en les darreres campanyes

La garrofa als darrers dos anys ha patit un increment de preu molt destacable, arribant a màxims històrics i augments mai vistos. Per una banda, la polpa de la garrofa va destinada a l’alimentació animal, i la llavor o garrofí amb la qual es produeix la goma de garrofí és un espessidor natural que es fa servir a l’indústria alimentària, en la qual va a parar la major part de la producció, així com també en cosmètica i indústria farmacèutica.

Els preus per aquesta nova campanya mostren certa inestabilitat i incertesa, i la realitat és que de moment no hi ha cotització a la Llotja de Reus per a la nova campanya. L'any passat el preus de Llotja de Reus es van incrementar des de 0,51 EUR/kg al gener 2021 fins als 1,60 EUR al desembre de 2021, amb un màxim de 1,98 EUR/Kg que es va assolir al mes de març de 2021.

Comenta aquest article