Informació general

Història

Es compleixen 30 anys de l'adquisició de la Torre del Port per part de l'Ajuntament

El consistori va adquirir l'edifici, que havia estat en mans privades durant gairebé 100 anys, per 30 milions de pessetes el juny del 1992

Per Redacció

Vista del port amb la Torre
Vista del port amb la Torre | Lluís Rovira i Barenys

La Torre del Port va tornar a ser propietat municipal ara fa 30 anys. El ple de l'Ajuntament de Cambrils va aprovar, el 17 de juny de 1992, un suplement de crèdit per adquirir l'emblemàtic edifici de la façana marítima que va estar en mans privades durant gairebé 100 anys. El consistori va fer efectiva la compra de la Torre per 30 milions de pessetes i, inicialment, estava previst que s'hi exposessin els bronzes de l'època romana trobats a la Llosa.

El darrer propietari de la Torre del Port va ser Francesc Figuerola, qui va adquirir l'edifici als anys quaranta i el va remodelar, construint-ne el nivell superior que encara conserva, cap a l'any 1945. Tanmateix, el que és un dels emblemes arquitectònics més destacables de Cambrils era una propietat privada des del 1894, segons explica un llibre manuscrit de Carles Clanxet i Cuchillo. El motiu d'aquest canvi de propietaris va ser la llei de desamortització, ja que la Torre va ser inclosa a l'inventari de béns de l'estat i, el 10 d'agost de 1894, adjudicada en subhasta al veí barceloní Josep Ribot. Després de la Guerra Civil, Ribot la va vendre a Figuerola.

Construïda l'any 1664 per protegir-se dels atacs pirates 

La Torre del Port va ser construïda fa 358 anys, ja que es va edificar el 1664 per la necessitat de tenir un refugi des del qual protegir-se dels atacs dels pirates berberescos que des de meitats del segle XIV i fins al segle XVII assaltaven la costa recurrentment. Amb la decisió de la construcció d'aquest edifici per part del consell municipal, es va poder prescindir de la guàrdia permanent situada a l'Esquirol i a la Llosa per vigilar el litoral, la qual era molt costosa per les autoritats municipals. Aquesta torre de vigilància és una obra de vila, és a dir, es va poder aixecar gràcies a la col·laboració de tots els cambrilencs, que hi van treballar per torn rigorós. Tot i això, com que encara que la població hi treballés gratuïtament calia pagar els materials, es va imposar un tribut d'un ral per cent a totes les barques o llaguts, tant als que treballaven en el comerç de cabotatge com als de pesca, ja fossin cambrilencs o forasters. 

El seu interior estava compartimentat amb envans l'any 1992

L'edifici té aproximadament uns quinze metres d'alçada i una superfície construïda d'uns 147 m2. En destaquen la seva forma circular, l'amplitud dels seus murs -de 2.25 m. a la base i 1.10 m. a la part superior-, el sostre en forma de cúpula i la seva privilegiada situació al port cambrilenc, que encara avui en dia l'erigeix com un símbol característic de la vila marinera. La Torre també servia de bateria de dos canons, els quals havien arribat al poble a finals del segle XV i que, més que per defensar-se, servien per avisar a la gent del camp que es refugiés dins de la muralla o dins de la mateixa torre, si es trobaven a prop, quan hi havia "moros a la costa". En el moment de la seva adquisició l'any 1992, la Torre del Port estava compartimentada, dividida radialment per envans d'uns dos metres d'alçada.

El nou equipament havia d'acollir un museu marítim i pesquer 

En un principi, el consistori cambrilenc va dir que l'edifici acolliria les troballes arqueològiques de la Llosa, descobertes el març d'aquell mateix any i llavors en procés de restauració, perquè era urgent tenir un espai on dipositar-les. Tot i això, aquesta localització era igualment provisional, ja que es preveia que l'ajuntament adquirís o construís altres equipaments, entre els quals un museu municipal on traslladar-hi aquestes restes. Així mateix, es va dir que la Torre del Port seria seu d'un museu marítim i pesquer. 

Cinc anys més tard, l'agost del 1997, la Diputació de Tarragona va concedir una subvenció de quatre milions de pessetes a l'Ajuntament de Cambrils per la restauració de la Torre. Aquest import va permetre que aquesta construcció fos visitable, tenint en compte que durant l'any passat es va consolidar la façana exterior per un import d'un milió de pessetes. La subvenció va permetre arreglar l'accés d'entrada a l'edifici i recuperar l'interior de la planta baixa per impulsar la Torre del Port com a nou equipament cultural integrat a la xarxa museística del municipi.

Comenta aquest article