Societat

Festes

La Festa Major de la Mare de Déu del Camí recupera el seu format prepandèmic

La programació inclou tots els actes que es feien abans de la pandèmia, amb el format habitual, i com a novetat d'enguany, es potencia l'espai de la Torre del Llimó (CONTÉ PDF AMB LA PROGRAMACIÓ DE LA FESTA MAJOR)

Per Lluís Rovira i Barenys

Representants de les entitats festives amb l'alcalde, ahir, a la presentació dels actes de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, a la Torre del Llimó
Representants de les entitats festives amb l'alcalde, ahir, a la presentació dels actes de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, a la Torre del Llimó | Lluís Rovira i Barenys

El pati de la Torre del Llimó va ser el marc de la presentació, ahir, de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí. Una Festa Major que recupera tots els elements característics d'abans de la pandèmia i que arriba amb més força i amb alguna novetat. En la presentació dels actes, l'alcalde, Oliver Klein, assenyalava que és la Festa més gran de Cambrils, que s'allarga des de finals d'agost fins l'11 de setembre i que "no té res a envejar a la resta de festes majors de Catalunya". I en el capítol de novetats, assenyalava l'increment de protagonisme que adquirirà en l'edició d'enguany l'espai de la Torre del Llimó on, entre altres coses, acollirà la representació del ball parlat Vileros i Mariners, a part d'acollir una tarda vilera i un vermut vilero. En aquest espai, a més, es farà la recepció a les Maria del Camí. Un acte que canvia de lloc i de format i que anirà acompanyat de l'actuació musical del grup Funch You. L'alcalde, a més, va voler destacar que després de dos anys, la Festa Major torna amb tota la seva força i ho va voler significar amb un "anem a totes".

Josep Capella, el pregoner de la Festa Major d'enguany

El pregoner de la Festa Major d'enguany serà el cambrilenc Josep Capella, periodista a la delegació de TV3 a Madrid i president de l'Associació Cultural Revista Cambrils. Oliver Klein el va voler destacar com un "pregoner de luxe, el periodista cambrilenc per excel·lència que és un gran entusiasta de Cambrils". El pregó de la Festa Major es farà el divendres 2 de setembre en un acte que s'iniciarà a les 20 h a la plaça de l'Ajuntament i que tindrà un preàmbul amb la participació de les entitats festives. Després del pregó, hi haurà l'actuació musical de la Cobla Ministrers de Cambrils.

40è Aplec de Sardanes, amb l'estrena de la sardana "Cambrils, mar d'aplecs"

El dissabte 27 d'agost, al parc del Pescador se celebrarà el 40è Aplec de Sardanes de Cambrils, l'acte que juntament amb la Fira Disc, obre la programació de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí. Francesc Jansà, president dels Amics de la Sardana de Cambrils, explicava ahir que aquest 40è Aplec s'havia d'haver celebrat l'any 2020 però que la pandèmia ho va impedir. L'Aplec d'enguany, doncs, comptarà amb l'estrena de la sardana Cambrils, mar d'aplecs, del mestre Rafel Guinovart i Bellmunt, tenora de la Cobla La Principal de Tarragona, una sardana que ja s'havia d'estrenar fa dos anys. jansà també va explicar que la sardana Amics de Cambrils, del mestre Miquel Tudela i Benavent, serà la que posarà el punt i final a l'Aplec. Un Aplec que comptarà amb les cobles La Principal de Tarragona i la Cobla Reus Jove.

29a Nit del Foc i 15a Trobada de Gegants

La colla gegantera Tota l'Endenga tindrà força feina, aquesta Festa Major, ja que per una banda es recupera la Nit del Foc en el seu format habitual, després que l'any passat es fes la No Nit del Foc, així com la Trobada gegantera. Enguany i seguint la cronologia interrompuda ara fa dos anys, la Nit del Foc arriba a la 29a edició. Tal com explicava Natàlia Morillo, de Tota l'Endenga, el dissabte 3 de setembre es farà la primera part de la festa de foc a la plaça de la Vila i els carrers del Barri Antic amb la celebració del correfoc infantil amb la participació de sis colles de diables i bèsties de foc. A la nit i seguint el format prepandèmic, es farà la Nit del Foc, també amb sis colles de diables i de bèsties de foc. La plaça del Setge acollirà l'esclat final amb l'entrada de les colles, l'encesa final i l'espectacle pirotècnic. Posteriorment hi haurà el concert al parc del Pinaret amb els grups Pony Pisador i Sixtus.

D'altra banda, la Trobada Gegantera, amb periodicitat biennal, arriba a la 15a edició. Es farà el dia 10 de setembre i recorrerà els carrers del Barri Antic. Està prevista la participació d'onze colles geganteres.

Ball de bastons, es presenta la nova colla infantil

El Ball de Bastons de Cambrils, com totes les altres colles, ha patit una aturada en aquests darrers dos anys d'inactivitat. Tal com explicava Xavier Torné, membre de la colla, la canalla s'ha fet gran i s'ha hagut de buscar uns nous components que configurin la colla infantil. La nova colla infantil del Balla de Bastons de Cambrils es presentarà el 31 d'agost, a la plaça de la Vila, en un acta que comptarà amb la participació de la colla infantil de Riudoms, que faran de padrins.

El ball de bastons, juntament amb la resta d'entitats festives, participarà en el Seguici Festiu del 8 de setembre, diada de la Mare de Déu del Camí, així com en el ball de lluïment dels elements festius, el mateix 8 de setembre a la tarda, a la plaça de la Vila.

Diada castellera a la plaça de la Vila

Marc Luque, president dels Xiquets de Cambrils, explicava que aquests dos anys de pandèmia han estat complicats per a la colla castellera, "la canalla s'ha fet gran i ha costat força la represa de l'activitat, en la que hem hagut d'anul·lar actuacions però que ja ens anem refent". Així doncs, la recuperació de la Diada Castellera de la Festa Major representa un punt d'inflexió per a la colla i Luque aprofitava la presentació dels actes festius per fer una crida a la gent que en algun moment o altre ha format part de la colla o s'hi vol incorporar, que acudeixi el 4 de setembre a la plaça de la Vila a la diada castellera. Enguany, a part dels Xiquets de Cambrils, hi participen els Xiquets de Reus i els Xiquets del Serrallo. Quan s'acabin els castells, hi haurà animació amb els Casiotones Brothers davant del local dels Xiquets de Cambrils, al passeig d'Albert. A banda, el 27 d'agost, al local dels Xiquets, hi haurà l'assaig especial de la Festa Major.

Programació vilera de la Festa Major

La Festa Major de la Mare de Déu del Camí concentrarà un seguit d'actes amb esperit vilero. Tal com explicava Anna Recasens, el diumenge 4 de setembre es farà el vermut vilero al pati de la Torre del Llimó que comptarà amb l'actuació musical de Els Calots. El dilluns 5 de setembre, també a la Torre del Llimó, es farà una sessió de cinema a la fresca i el divendres 9 de setembre es farà una tarda d'activitats, també a la Torre del Llimó i sota el nom de Som Vileros. Les activitats consistiran en animació infantil, un tast de vins, un espectacle d'humor i un fi de festa amb música amb Niloga Boys.

Vileros i Mariners, ara a la Torre del Llimó

I un altre dels plats forts de la Festa Major, la representació del ball parlat Vileros i Mariners, arriba enguany a la 5a edició i ho fa amb un nou canvi d'escenari. Enguany les dues representacions es faran al pati de la Torre del Llimó, el 8 de setembre. Després de les dues primeres edicions a la plaça de la Vila, una tercera en format vídeo i una quarta al parc del Pinaret, enguany s'arriba a aquest nou escenari que Marc Gibert, del grup de Vileros i Mariners, va desitjar que ja sigui el definitiu. Gibert també va explicar que hi haurà alguna sorpresa en l'apartat del merchandising.

Pujada de la Galera i Miquel del Roig, la prèvia de la diada de la Mare de Déu del Camí

La Pujada de la Galera, el dimecres 7 de setembre a la nit, viurà enguany una nova edició després de dos anys d'aturada. Jacob Gil, de la colla de diables Cagarrieres, explicava que s'espera una edició amb molta participació. La Pujada de la Galera comptarà amb les xarangues Bandsonats i Tocabemolls, que acompanyaran la Galera de Foc juntament amb el Marquès de los Vélez, de Tota l'Endenga, i el Boc de Vandellòs. A la plaça de la Vila es farà el fi de festa que es clourà amb el ja tradicional concert de Miquel del Roig.

Els Cagarrieres, juntament amb les altres entitats festives, participaran en la tarda infantil del dilluns 5 de setembre al parc del Pinaret, una tarda en la que els més petits tenen l'oportunitat de participar en els tallers que les entitats preparen i poder descobrir així el teixit associatiu festiu cambrilenc.

Concert de la Diada amb Portobello, Gertrudis i The Tyets

Enguany també es recupera el format prepandèmic dels concerts ja que l'any passat es van fer amb el públic assegut. El ja tradicional concert de la Diada, el 10 de setembre a la nit al parc del Pinaret, acollirà les actuacions dels grups Portobello, Gertrudis i The Tyets