Informació general

Furts

Es denuncien 17 persones en una setmana pel furt de prop d’una tona de garrofes al Baix Camp

Els Mossos d’Esquadra han iniciat a principis del mes d’agost un dispositiu policial en l’àmbit rural dirigit a prevenir el furt de garrofa i fruita seca

Per Redacció

Garrofer dins un espai verd cambrilenc
Garrofer dins un espai verd cambrilenc | Cedida

Agents dels Mossos d’Esquadra han denunciat penalment durant la darrera setmana un total de disset persones per la seva implicació en furts de garrofes. Els Mossos d’Esquadra han iniciat a principis del mes d’agost un dispositiu policial en l’àmbit rural dirigit a prevenir el furt de garrofa i fruita seca. Aquests controls específics i les inspeccions dels centres compradors tenen com a objectiu identificar als possibles furtadors i detectar irregularitats en el procés de compra i venda del producte.

La primera setmana s’han denunciat disset persones en set actuacions policials diferents al Baix Camp on es calcula que s’han intervingut prop d’una tona de garrofes. Els set comisos s’han produït a Castellvell del Camp, Mont-roig, Reus i Riudoms.

Per la seva banda, la Unió de Pagesos ha alertat d'un increment de robatoris de garrofes entre el Tarragonès i l'Alt Camp. Segons indiquen, la zona més afectada és la que hi ha entre Perafort, la Secuita (Tarragonès) i els Garidells (Alt Camp). El coordinador territorial d'Unió de Pagesos al Camp de Tarragona, Pere Guinovart, ha explicat que els lladres arrepleguen els fruits quan encara no són madurs i després els venen fora del circuit comercial habitual de cooperatives i comerciants. "Hi ha punts que encara desconeixem però que sabem que existeixen que compren garrofes robades", ha assegurat Guinovart. Aquests punts les compren per sota del preu de cost i paguen els lladres en efectiu, per no deixar rastre. La collita prevista per enguany serà d'un 50% respecte la del 2021.

Els productors també temen que si aquestes garrofes robades fora del seu moment òptim acaben generant algun problema, el maldecap "el tindrien els pagesos perquè llavors es paralitzaria el mercat", ha destacat Guinovart. Per això, ha insistit en la importància que el producte tingui la traçabilitat certificada. Per frenar les accions dels lladres, Unió de Pagesos s'ha reunit aquesta setmana amb Mossos d'Esquadra i diferents policies locals de les dues comarques. "Volem que els pagesos també puguin anar a la policia local a denunciar els robatoris. L'objectiu és que hi hagi com més denúncies millor", ha manifestat el representant sindical. Això permet als policies destinar més esforços a atrapar els lladres i que, un cop enxampats, les penes siguin més fortes, ja que generalment es tracta de persones que són reincidents.

El preu de la garrofa

El preu de la garrofa es preveu que sigui força elevat, enguany. L'any passat es va pagar a poc més d'un euro el quilo però enguany s'apunta que el preu serà superior i algunes fonts el situen prop dels dos euros el quilo, al voltant de l'1,80 euros/kg. A falta de pocs dies perquè comenci l'època de recollida, ja s'han produït aquests robatoris i els pagesos es troben en situació d'alerta davant els possibles furts d'aquest producte, que ja es produïen des de fa temps quan els preus eren força més baixos.

Males previsions per la campanya

Amb tot, la collita de garrofes al Camp de Tarragona ha de començar cap al 20 d'agost, coincidint amb la data que les cooperatives començaran a comprar. Segons ha concretat Unió de Pagesos, no es preveu una campanya gaire bona, ja que la calor i la sequera han fet que la producció hagi caigut entorn a un 50% respecte l'any passat.

Comenta aquest article