Societat

Societat

Josep-Lluís Carod-Rovira, la persona més coneguda de Cambrils segons un mapa creat per un geògraf finlandès

El mapa s'ha creat a base de les dades obertes de la Viquipèdia i Wikidata

Per Redacció

Josep-Lluís Carod-Rovira, l'abril de 2018, en motiu de la presentació del llibre "Els fets de l'1 d'octubre"
Josep-Lluís Carod-Rovira, l'abril de 2018, en motiu de la presentació del llibre "Els fets de l'1 d'octubre" | Lluís Rovira i Barenys

Josep-Lluís Carod-Rovira és la persona més coneguda de Cambrils, segons el mapa que ha creat un geògraf finlandès a partir de les dades obertes de la Viquipèdia i Wikidata. A part del personatge més conegut de manera absoluta, el mapa també ofereix diferents categories. Així doncs en l'apartat cultural el cambrilenc més conegut és el músic Albert Recasens; en l'apartat de ciència i recerca hi figura el cirurgià Antoni de Gimbernat, nascut el 1734, mentre que en l'apartat d'esports hi ha el futbolista Joan Oriol, actualment a les files del Nàstic de Tarragona.

La informació recollida en aquest peculiar mapa prové d'una base de dades amb 2,3 milions d'individus. En aquest treball hi han participat diversos investigadors i ha estat publicat a la revista Scientific Data. En el llistat d'aquest mapa hi figuren des de personatges històrics fins a contemporanis, i de tot tipus d'ocupacions que van des dels polítics fins als artistes o esportistes.

Antoni Gaudí, el personatge referent de Reus amb permís dels de Riudoms

Pel que fa als municipis el mapa mostra a l'arquitecte Antoni Gaudí com el personatge més conegut de Reus mentre que a Riudoms és el compositor Joan Guinjoan el personatge referent, una decisió que segur que no comparteixen els riudomencs. Al municipi veí de Vinyols i els Arcs el personatge més reconegut, segons el mapa, és Pau Aymat Pujol, un polític nascut al segle XIX  que va ser membre del partit Unión Monárquica Nacional i va arribar a ser alcalde de Reus en els anys 1922-1923 i, de nou, en el decurs de l'any 1930.

D'altra banda, el pintor Jacint Salvadó Aragonès, nascut a finals del segle XIX, és el personatge més conegut de Mont-roig del Camp mentre que de Montbrió del Camp no s'ha destacat cap persona. Pel que fa a Vila-seca, la personalitat destacada és la de Maria Elena Masera, que va ser metge i pedagoga a la segona meitat del segle XIX i va ser la primera dona que es va matricular a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona en el curs 1872-1873. A Salou, per contra, no surt cap personatge al mapa.

El mapa també té algunes errades com la de col·locar en un lloc indeterminat entre el terme de Cambrils i el de Vila-seca a Mateu Fletxa el Jove, un religiós carmelità nascut l'any 1530 a Prades i que va ser un reconegut compositor.

 

 

Comenta aquest article