Informació general

Justícia

Maria Antònia Moretó pren el relleu de Joan Pedrell com a Jutgessa de Pau de Cambrils

Maria Antònia Moretó i Isabel Coll, nova Jutgessa de Pau substituta, van prendre possessió ahir al Jutjat de Pau de Cambrils

Per Maria Vidal

Joan Pedrell i Maria Antònia Moretó, ahir al Jutjat de Pau de Cambrils
Joan Pedrell i Maria Antònia Moretó, ahir al Jutjat de Pau de Cambrils | Maria Vidal

Maria Antònia Moretó Artiga i Isabel Coll Marco exerceixen, des d'ahir, com a Jutgessa de Pau i Jutgessa de Pau substituta de Cambrils, respectivament. Ambdues van prendre possessió aquest dimarts a les dependències del Jutjat de Pau del municipi mentre que, paral·lelament, Joan Pedrell va cessar del càrrec de titular que exercia des del novembre del 2013.

El procés fins a designar les noves jutgesses de pau del municipi es va iniciar el passat 27 de maig amb l'aprovació del ple del consistori cambrilenc, ja que tots els grups polítics municipals van votar a favor del nomenament. L'Ajuntament ho va remetre llavors al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La comissió de la sala de govern del TSJ de Catalunya va anomenar Jutgessa de Pau titular a Maria Antònia Moretó i Jutgessa de Pau substituta a Isabel Coll, en data del 28 de juny. El Butlletí Oficial de la Província va publicar els nomenaments el 25 de juliol i, a partir d'aquí, disposaven de 20 dies hàbils per jurar el càrrec i prendre'n possessió. D'aquesta manera, van ser citades ahir davant del Jutjat Degà de Reus per jurar el càrrec i, després, van comparèixer al Jutjat de Pau de Cambrils per prendre possessió dins del termini establert.

Fent balanç d'aquests més de vuit anys com a jutge titular, Joan Pedrell destaca que "ens vam conjurar per treure del nostre lèxic el torni demà o demani hora, i ho hem aconseguit". "Teníem l'avantatge que aquí, quan vaig entrar jo, hi havia un equip personal que, a més de preparat, en termes futbolístics era un dream team. Això et dona una seguretat i una tranquil·litat que si no la tens no sé com deus poder-ho fer", afegeix. "En els temps difícils de la pandèmia, el Jutjat va estar obert cada dia, i no vam fallar ni un sol dia a la feina presencialment. Vam estar aquí cada dia durant la pandèmia, i és de les coses que jo em sento satisfet", assegura. Per un altre costat, declara que "l'allunyament de l'ajuntament m'ha costat d'entendre".

Joan Pedrell: "Som els que guardem el Registre Civil i això és un tresor històric de la nostra vida i la nostra història"

Pedrell va entrar "quasi per invitació" a fer de Jutge de Pau substitut. "I quan hi vaig ser m'hi vaig trobar a gust", afirma. D'aquesta manera, amb el cessament del càrrec de l'anterior Jutge de Pau, va entrar com a jutge titular. A l'hora de buscar el substitut, Pedrell diu que "per mi havia de ser una persona de Cambrils, que estigués integrada en la societat i conegués la història del nostre poble, perquè aquestes coses crec que ajuden a fer la tasca amb més carinyo, més responsabilitat". "Som els que guardem el Registre Civil i això és un tresor històric de la nostra vida i la nostra història", afegeix. Així doncs, Maria Antònia Moretó va obtenir la plaça de Jutgessa de Pau substituta, i ha estat col·laborant amb Joan Pedrell durant vuit anys. "Em semblava que una de les obligacions morals que tenia era que quan abandonés el càrrec el deixés en bones mans", conclou.

Maria Antònia Moretó és la primera dona que ocupa el càrrec de Jutgessa de Pau titular a Cambrils 

Per la seva banda, Maria Antònia Moretó, la primera dona que és Jutgessa de Pau a Cambrils, explica que "quan em vaig jubilar, pràcticament al mateix mes va sortir la convocatòria de jutges de pau per entrar com a substituta. Vaig pensar que, com que em jubilava, i entenia el meu treball com un servei al poble, era com una continuïtat d'això". "Durant aquests vuit anys he estat molt bé, he tingut una persona al davant excel·lent, amb molt de rigor, i he après molt del Joan Pedrell, de tot el seu saber fer i de la manera que ho ha portat, a part de l'equip de persones professionals que hi ha al davant, que és una de les altres coses que m'ha fet decidir", manifesta. Moretó indica que "el que es necessita és sentit comú i discreció, és la base d'aquest càrrec". 

Pel que fa a la proposta que li va fer a Isabel Coll perquè fos Jutgessa de Pau substituta, Maria Antònia Moretó exposa que "ja que jo seria la primera dona Jutgessa de Cambrils, vaig pensar que havia de ser una dona que tingués aquestes qualitats: sentit comú, responsabilitat, ganes de servir al poble, discreció... i llavors vaig pensar amb la Isabel, que va dir que sí".

Isabel Coll, Joan Pedrell i Maria Antònia Moretó a la presa de possessió de les noves Jutgesses de Pau, ahir al Jutjat de Pau de Cambrils (Foto: Maria Vidal)

 

Comenta aquest article