Cultura

Història

Jaume Borràs presentarà el seu llibre «Lo Carrasclet. Crònica d'un irreductible» a la Universitat Catalana d'Estiu

L'acte tindrà lloc el proper divendres 19 d'agost a les 18 h al tendal de Prada del Conflent

Per Redacció

Portada del llibre "Lo Carrasclet. Crònica d'un irreductible" de Jaume Borràs Galceran
Portada del llibre "Lo Carrasclet. Crònica d'un irreductible" de Jaume Borràs Galceran | Cedida

La 54a edició de la Universitat Catalana d'Estiu acollirà una nova presentació del llibre Lo Carrasclet. Crònica d'un irreductible (1687-1743) del professor d'història Jaume Borràs Galceran. Aquest acte tindrà lloc el proper divendres 19 d'agost a les 18 h a Prada, capital de comarca del Conflent, a la Catalunya Nord, municipi on s'hi solen celebrar les activitats emmarcades en la Universitat Catalana d'Estiu. En concret, la presentació serà al tendal de Prada, i posteriorment s'oferirà vermut i avellanes als assistents.

En aquesta obra, publicada l'any 2020 a Silva Editorial, Borràs aborda el perfil biogràfic i reivindica la importància històrica d'aquest personatge  –fill de Capçanes (Priorat)– que va tenir un paper cabdal en la lluita contra l'absolutisme de Felip V.  El prioratí Pere Joan Barceló va arribar a ser coronel i va esdevenir un exemple d’irreductible fidelitat a les llibertats catalanes i una icona de la resistència popular a l’opressió borbònica. l'autor afirma que "si Catalunya fos un país normal, Carrasclet gaudiria d'un lloc de privilegi en els llibres de la nostra història propera". Des de la seva publicació, Borràs ja ha presentat el llibre en nombrosos municipis d'arreu de Catalunya. 

Lo Carrasclet. Crònica d'un irreductible (1687-1743), del professor Jaume Borràs Galceran, col·laborador de Revista Cambrils, constitueix una nova i singular aportació a la història de l'edat moderna, a la política del nostre país i, també, a la literatura èpica i romàntica per la seva documentació, la seva anàlisi ­­i el seu caràcter narratiu. Així doncs, al llibre es redescobreixen certs episodis com la Guerra de Successió i d'altres pàgines viscudes per aquest heroi mític, representant de la rebel·lió rural. D'aquesta manera, el llibre permet desfer mistificacions importants de la història catalana i europea que han divulgat certs relats dominants i burgesos, en concret els que afecten a Pere Antoni Veciana —fundador dels Mossos d'Esquadra— i Rafael Casanova ­—darrer conseller en cap de Barcelona (1713-1714), figura homenatjada per la Diada de l'Onze de Setembre.