Informació general

Construcció

Cambrils i Calafell lideren el rànquing d'obra nova al primer semestre de 2022 al Camp de Tarragona

Cambrils multiplica per 9 el nombre d’habitatges i passa dels 16 al primer semestre de 2021, a 145 al 2022, un increment superior als 800% i amb una inversió superior als 20 milions d’euros

Per Redacció

Imatge d'un bloc de pisos en construcció
Imatge d'un bloc de pisos en construcció | Cedida

La construcció d’habitatge residencial de nova planta ha augmentat i molt el primer semestre de l’any al Camp de Tarragona segons les dades del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT). Concretament, el nombre d’habitatges nous entre el gener i el juny, ha crescut un 70% respecte el mateix període de l’any passat. En aquest primer semestre, s’han iniciat 569 nous habitatges, una xifra molt similar a la de l’any 2009, i molt per sobre dels 329 que es van iniciar entre gener i juny de 2021. També ha pujat el nombre d’obres de construcció d’habitatges nous, mes d’un 44% respecte, al mateix període del 2021.

Cambrils i Calafell són els municipis on s’està realitzant una major inversió econòmica. Cambrils multiplica per 9 el nombre d’habitatges i passa dels 16 al primer semestre de 2021, a 145 al 2022, un increment superior als 800% i amb una inversió superior als 20 milions d’euros. Calafell passa de 19 al 2021, als 122 habitatges al primer semestre de 2022, i una inversió econòmica que supera el 14 milions d’euros. Tant en un cas com l’altre, la forta pujada ve motivada per la promoció d’habitatge en bloc. Es tracta de promocions que superen el centenar d’habitatges i que probablement es destinaran a segones residències.

Creix també Cunit o Mont-roig del Camp, però molt per sota, 36 habitatges nous en el cas de Cunit, o 9 en el cas de Mont-roig, al primer semestre d’aquest any. L’obra nova residencial cau als municipis de Tarragona i Reus. Una baixada més acusada en el cas de Reus, gairebé un 83%, mentre que a Tarragona cau un 45% respecte 2021. Passa de 81 a 14 nous habitatges en el cas de Reus, i de 51 a 28 en el cas de Tarragona.

71 milions d'euros d'inversió realitzada

Un altre augment significatiu es produeix si parlem de la inversió realitzada en aquestes obres ja que supera els 71 milions d’euros, molt superior als 42,5 milions d'euros invertits en el mateix període del 2021. Es tracta majoritàriament d’un finançament procedent d’empreses de promoció o construcció dirigides a la venda d’habitatge de promoció privada. L’autopromoció la trobem concentrada específicament en l’habitatge unifamiliar, especialment l’habitatge aïllat, i on la procedència del finançament econòmic prové del crèdit bancari.

Pel que fa a la tipologia constructiva, o habitatge unifamiliar o edifici d’habitatges, la millora experimentada és generalitzada. L’habitatge unifamiliar nou passa dels 150 als 239, el que suposa un increment del 59% respecte el primer semestre de l’any passat. El major creixement però, l’experimenta la construcció en bloc d’habitatges. En aquest cas el nombre de nous habitatges passa de 179 a 330, un creixement superior al 84%.

Baixa en el sector de la rehabilitació

L’important creixement de l’obra nova residencial al primer semestre de l’any, contrasta amb la baixada experimentada pel sector de la rehabilitació. Entre gener i juny, el nombre d’obres de rehabilitació ha baixat per sobre del 17%, uns resultats que s’espera que remuntin aquest segon semestre i, especialment, l’any 2023 amb la concreció de noves obres de rehabilitació dirigides a la millora de l’eficiència energètica dels habitatges i impulsades pels fons europeus Next Generation.

Comenta aquest article