Cultura

S'inaugura l'exposició "Les bicicletes en el temps", una mostra de bicicletes antigues de finals del segle XIX i inicis del XX

Per Berta Ruiz



Imatge d'algunes de les bicicletes antigues que es poden veure a l'exposició
El passat divendres al vespre es va inaugurar a l'Espai El Pati del Centre Cultural, l'exposició "Les bicicletes en el temps", organitzada per la Penya Cicloturista Cambrils i els Amics de bicicletes antigues.

L'exposició recull una àmplia mostra de bicicletes antigues de tots els temps, això com diferents tricicles, imatges fotogràfiques relacionades amb el món de la bicicleta, cartells de competicions i alguns dibuixos i il·lustracions d'aquests primers vehicles.

L'Espai El Pati serà un petit museu de relíquies –fins el proper 11 de juliol– en el què s'hi podran trobar diferents models de bicicletes, des de finals del segle XIX fins a principis del segle XX.
El model més antic que hi ha exposat és una Draisiana Ernest Michaux de l'any 1860. Altres models que s'hi poden veure són una Rutge "Gran Bi" de l'any 1870 procedent d'Anglaterra; una Chaine de l'any 1880; un tricicle de l'any 1900; una Singer de 1910 –procedent d'Anglaterra–; diferents models de la marca Griffon de França d'entre els anys 1905 i 1910; un model de bicicleta de la casa Peugeot de l'any 1905 o una The Raleigh de l'any 1910, procedent d'Anglaterra.
La majoria de les peces de l'exposició procedeixen d'Anglaterra o França, ja que va ser en aquests països on es van començar a construir aquests innovadors vehicles per a l'època, després, es van anar escampant per la resta de països. Segons el president de la Penya Cicloturista de Cambrils –Jordi Mariné– a Espanya i Catalunya també n'hi havien, "però eren una minoria i ara costen més de trobar, ja que han quedat exhaurides".

Jordi Mariné també explicava a Revista Cambrils Diari Digital, com havia sorgit la idea de fer una exposició d'aquestes característiques. Segons Mariné, la idea va néixer fa un any i mig, "sent coneixedors de l'afició per les bicicletes antigues de tres cambrilencs: el Josep Maria Guri, Josep Maria Ferran i Jordi Aragonès. Són unes joies que ells tenen a casa i que ara en podem gaudir tots amb aquesta exposició".

Totes les bicicletes de l'exposició "Les bicicletes en el temps" han estat cedides per Josep Maria Guri, Josep Maria Ferran, Jordi Aragonès i el Parc Samà.

Comenta aquest article