Informació general

Territori

La Generalitat sotmet a consulta pública la memòria del futur Conservatori del Litoral de Catalunya

El document estarà disponible durant tres mesos al Portal de la Transparència

Per ACN

Imatge aèria d'arxiu d'un tram del litoral cambrilenc
Imatge aèria d'arxiu d'un tram del litoral cambrilenc | Lluís Rovira i Barenys

El Consell Executiu del Govern de la Generalitat va acordar, ahir, sotmetre a consulta pública prèvia la memòria preliminar del futur Conservatori del Litoral de Catalunya, que estarà disponible per a ciutadania i entitats durant tres mesos al Portal de la Transparència. L'objectiu del Conservatori serà la compra pública de sòl a la part del litoral més amenaçada per preservar-lo de la urbanització, restaurar-lo si cal i gestionar-lo adequadament. La creació del Conservatori es desprèn de la Llei de protecció i ordenació del litoral, aprovada el 2020, i s'insereix en la política del Govern de desplegar eines de conservació i gestió dels 580 quilòmetres litorals.

La memòria preliminar elaborada pel Govern inclou diverses possibilitats per gestionar el litoral, com ara crear un nou ens públic, un nou consorci o adscriure les funcions de conservatori del litoral a l'Institut Català del Sòl (INCASÒL) o a l'Agència de la Natura de Catalunya. En qualsevol de les alternatives, es preveu un finançament específic i addicional i un espai de governança amb els actors interessats en la protecció del litoral. Segons dades de l'executiu, Catalunya té 580 quilòmetres de costa, una franja que representa només el 7% del territori, però on viu el 43% de la població. Deixant de banda el Delta de l'Ebre i el Cap de Creus, es calcula que el 81% del litoral està urbanitzat.

La figura del futur Conservatori del Litoral de Catalunya s'emmiralla en un organisme públic existent a França la missió del qual és la compra de terrenys a la costa o a la vora de grans llacs degradats o amenaçats per la urbanització per protegir-los i restaurar-los.

Comenta aquest article