Informació general

Els membres de l'Arjau ultimen els detalls per celebrar el proper dissabte la Festa de l'Ormeig

Per Judit Pinazo



Joan Font, Jaume Matamoros i Quima Font armant la xarxa que s'utilitzarà en la festa de dissabte
El proper dissabte 30 de juny i en motiu de la celebració de la Festa Major de Sant Pere, l'Arjau - Vela Llatina de Cambrils, organitzarà per segon any consecutiu la festa de "L'Ormeig. Pesca Tradicional a Cambrils", amb diversos actes relacionats amb les tècniques i tradicions pesqueres del municipi.

Una d'elles és la Tirada de l'art i del rall, per això aquests dies la Quima Font Pijoan, el Jaume Matamoros, l'Albert Piqué i el Joan Font entre d'altres, treballen per tenir a punt pel proper dissabte la xarxa que s'utilitzava per pescar a l'art, una tècnica pesquera a base de xarxes per pescar aprop de la platja, semblant a l'arrossegament però sense que la xarxa sigui arrossegada per una barca.

Tal i com explicava Joan Font "Noio", el passat divendres en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, la tècnica de l'art fa més de 50 anys que no s'utilitza, tot i que en la seva època, van ser moltes les famílies cambrilenques que la van utilitzar. Explicava Noio que al ser una pesquera de terra quan hi havia bona mar i les condicions ho permetien s'utilitzava, ja que era una pesca propera a la costa i en la qual no s'havia d'utilitzar barca. Segons el president de l'Arjau - Vela Llatina de Cambrils -Siscu Gil- la pesca a l'art és una espècie d'art de l'encerclament i d'art de l'arrastre, que consisteix en tirar un cap, anar ampliant la corda mar endins, aproximadament uns 50 metres per braç, i després el sac, fent com una u molt ample de cara a la platja. Quan l'art estigui a l'aigua obert s'anirà estirant pels dos caps de forma igualada, direcció cap a la platja. El peix que quedi dins és el que entrarà dins de l'art.

No cal dir-ho que l'elaboració de les xarxes o sàrcies, tal i com les anomenen els pescadors cambrilencs, era artesanal. En la seva elaboració hi treballaven moltes persones, més de 20, i hi dedicaven molts dies de feina. Amb els arts de terra es pescava llobarro, salpa, mabra, llissa, però també lluç o molls.

Segons Noio per fer una xarxa s'havia de tenir molta experiència, ja que era una feina molt laboriosa i que la majoria dels qui la feien l'havien començat de molt petits, heretant la tècnica dels pares i mares o dels avis.

Tot i que avui en dia ja no s'utilitzen xarxes d'aquestes característiques alguns cambrilencs, com és el cas de la Quima i el Jaume, encara continuen treballant, de manera desinteressada, en la reparació de les xarxes que utilitzen els pescadors.

Comenta aquest article