Informació general

Socorrisme

Creu Roja Tarragona organitza la primera edició del Junior Lifeguard Program, un curs d'estiu per a joves interessats en el socorrisme

El programa, que té una durada de tres setmanes, vol donar a conèixer la tasca dels socorristes i les característiques del medi aquàtic

Per Redacció

Imatge del curs de socorrisme
Imatge del curs de socorrisme | Cedida

La Creu Roja Tarragona posa en marxa per primera vegada el Junior Lifeguard Program, una iniciativa pionera a Espanya que té per objectiu apropar a joves d’entre 14 i 17 anys el món del salvament i el socorrisme, a través d’activitats pràctiques de caràcter lúdic i formatiu.

El programa, que té una durada de tres setmanes, vol donar a conèixer la tasca dels socorristes i les característiques del medi aquàtic on vivim, fomentant l’activitat esportiva i una actitud saludable cap a l’entorn. Durant el curs els participants realitzen exercicis per aprendre tècniques bàsiques de rescat, tècniques de natació, primers auxilis, mesures de seguretat a la costa i accions per tenir cura del medi ambient i la fauna marina, entre d’altres.

Les activitats s’han desenvolupat en diverses platges de la ciutat, a la Base de Mar de Creu Roja Tarragona i a la piscina del Club Natació Tarraco. Els alumnes duen a terme sessions de diferents temàtiques com ara pràctiques de suport vital bàsic i funcionament del DEA, simulacres de rescat a piscina, platja i penya-segats, una visita a l’embarcació de Salvament Marítim, un taller sobre fauna marina i protecció del medi ambient,i una xerrada amb la Guàrdia Municipal de Tarragona per conèixer els protocols de seguretat i comunicació en cas d’incident.

El Junior Lifeguard Program pretén ser una acció educativa i de sensibilització, dirigida a una franja d’edat més jove

A diferència de la formació que Creu Roja ofereix de manera regular durant l’any, que té una finalitat professionalitzadora, en aquesta ocasió el Junior Lifeguard Program pretén ser una acció educativa i de sensibilització, dirigida a una franja d’edat més jove, i que fomenti valors com el treball en equip, la cura de l’entorn, la pràctica esportiva i la prevenció de conductes perilloses a les platges.“Des del servei de salvament i socorrisme a platges, vam detectar que la majoria d’incidències que teníem eren en aquest perfil d’edat. Per tant, vam considerar que seria convenient poder explicar als joves de manera directa quins són els perills que hi ha a les platges i com s‘han de comportar per evitar-los”, explica el coordinador del cursi tècnic de Creu Roja Tarragona, Hugo Núñez.

“A més a més, un altre dels objectius del curs és que els joves coneguin en què consisteix el món del salvament i el socorrisme, per tal que si els desperta interès es puguin formar i acabar treballant en el servei de platges. Tot i que, ara mateix,aquest tipus de cursos no són gaire habituals a casa nostra, estan molt estesos en altres països com els Estats Units o Austràlia, on s’ofereixen des de fa anys”, afegeix Núñez. La primera edició del Junior Lifeguard Program ha comptat amb un total de 16participants (8 nois i 8 noies),que finalitzaran l’experiència amb un simulacre d’emergència i una competició per equips a la platja de l’Arrabassada, per posar en pràctica tots els coneixements adquirits durant el curs.

Comenta aquest article