Informació general

Turisme nàutic

La costa catalana es converteix en referent en la creixent popularització del xàrter nàutic

Catalunya experimenta un creixement en la demanda del lloguer d'embarcacions com a destinació preferent del turisme nàutic a Espanya

Per Redacció

Imatge d'arxiu d'una embarcació de xàrter nàutic
Imatge d'arxiu d'una embarcació de xàrter nàutic | Cedida

Les costes catalana i balear han experimentat un notori creixement de la demanda nacional en el lloguer d'embarcacions, segons afirma la companyia especialitzada BeCharter a partir de l'estudi intern del comportament dels seus usuaris. Aquest augment es va començar a produir durant l'última crisi econòmica, quan el mercat va començar a apostar pel pagament per ús, en comptes de disposar d'una embarcació en propietat, i s'ha accelerat a partir de la irrupció de la COVID-19 i de la necessitat de buscar un lleure segur, aïllat en espais oberts i reconnectant amb la natura. Amb la recuperació de les reserves anticipades, aquest 2022 es constata l'augment dels aficionats a la nàutica i al turisme responsable, utilitzant com a referència de mesura la costa balear i la costa catalana, destinacions preferents del turisme nàutic a Espanya.

En aques sentit, la previsió pel que fa al lloguer d'embarcacions a la costa catalana i a les Illes Balears aquests propers mesos és positiva. Les últimes dades registrades per la companyia en temporada mitjana (abril-maig) reflecteixen un increment de les reserves del 60% respecte a l'any passat. De gener a juny, destaca l'interès pels velers amb un percentatge de reserves del 61%, al qual segueixen les embarcacions foraborda amb un 35%.

Les estades a bord són més llargues i hi ha un increment del públic nacional

Dins del xàrter nàutic, el segment predominant de reserves al Mediterrani correspon al lloguer d'embarcacions sense patró. Tot i això, capitals com Barcelona o Palma registren un volum considerable d'escapades per hores amb patró, ja que la nàutica es presenta com una oportunitat per al turisme en grans ciutats. D'entre la multitud de perfils als quals atrau el lloguer d'embarcacions, BeCharter en destaca dos perfils majoritaris. El primer grup reuneix aquells usuaris que estan allotjats a la destinació –Costa Brava, Costa Daurada, Barcelona o Illes Balears– i opten per un Day Charter, una fórmula que els permet navegar amb o sense patró durant el dia. El segon grup, que tradicionalment era majoritàriament estranger i que recentment està encaixant també amb el mercat nacional, són usuaris que tenen intenció de passar entre 5 i 15 dies a bord d'una embarcació amb la idea de gaudir de la navegació. Es tracta d’un perfil que fa la seva escapada habitualment a l’estiu, compta amb llicència per navegar, és expert i prioritza la qualitat i la seguretat. Davant l'afició creixent per la nàutica, es destaca que respecte al 2021 –any en què predominaven les sortides d'un dia– han augmentat les escapades d'una setmana, sobretot en velers.

Així mateix, es preveu un creixement important del sector durant els propers cinc anys, fins a arribar a un escenari d’estabilització. Des de BeCharter es veu molt possible que durant els propers anys s'assisteixi a una concentració del nombre d'operadors, compres i fusions de les empreses de lloguer d'embarcacions amb l'objectiu d'enfortir-se i assolir quotes de mercat superiors.

Comenta aquest article