Societat

Festa de l'Ormeig

La platja de la Riera d'Alforja, escenari de les recreacions de pesca tradicional de la Festa de l'Ormeig (Conté galeria fotogràfica)

Després que no es pogués celebrar per la Festa Major de Sant Pere –el passat 28 de juny a la tarda pel mal estat de la mar–, ahir al matí, es va fer la Festa de l'Ormeig dins dels actes de la Festa del Carme

Per Berta Ruiz

Un moment de la recreació de la tècnica del bol a batre, ahir al matí, davant de la platja de la Riera d'Alforja
Un moment de la recreació de la tècnica del bol a batre, ahir al matí, davant de la platja de la Riera d'Alforja | Berta Ruiz

Després que no es pogués celebrar per la Festa Major de Sant Pere –el passat 28 de juny a la tarda pel mal estat de la mar–, ahir al matí, es va fer la Festa de l'Ormeig –organitzada per l'Arjau Vela Llatina de Cambrils amb la col·laboració de l'Ajuntament i d'altres entitats com la Confraria de Pescadors i el Club Nàutic Cambrils, entre d'altres–. L'acte es va canviar de data i es va fer coincidir amb la programació de la Festa de la Mare de Déu del Carme. Així doncs, enguany es va recuperar l'emplaçament dels inicis d'aquesta festa: la platja de la Riera d'Alforja. Durant el matí, en aquest tram del litoral es va poder veure una demostració de navegació de vela llatina i una recreació d'antigues tècniques de pesca. També es van muntar diversos estands en els què hi havia l'Escola de Puntaires de Cambrils fent puntes de coixí, així com membres de l'Arjau venent merxandatge de la seva entitat.

A mig matí es va fer la recreació al mar de la tècnica del bol a batre amb una calada de soltes, a càrrec de pescadors professionals d'arts menors de la Confraria de Pescadors. Tal com va recollir en Josep Lluís Savall en el seu llibre "Vocabulari dels pescadors de Cambrils: "fins fa 40 anys, dins un recinte tancat per una peça del tresmall i la terra, es tiraven pedres i es batia la mar amb els rems per armalla els peixos i fer bona pesquera!". La recreació va comptar amb la participació de diversos bastiments de vela llatina, juntament amb dos bots dels Vogadors Vent d'Estrop de Cambrils i el Club Rem Cambrils, que van ser els encarregats de descarregar les caixes del peix capturat a la sorra de la platja, després que els pescadors xorressin les soltes.

Un cop a terra, Francesc Benaiges va ser l'encarregat de recrear una subhasta de peix a l'antiga, que va comptar amb la col·laboració de diversos espontanis i espontànies que estaven a la platja.