Societat

Trobada

El grup «Collita del 52» visita la Casa Sant Josep de La Salle

El germà Eduard, director de la Casa Sant Josep, va explicar la història de l’edifici i va mostrar les parts més significatives, entre elles la magnífica capella

Per Josep M. Panicello

El grup a la capella de la Casa Sant Josep
El grup a la capella de la Casa Sant Josep | Josep M. Panicello

Una cinquantena de membres del grup "Collita del 52", que enguany celebren el 70è aniversari del seu naixement, van assistir a una nova activitat organitzada pel col·lectiu. Aquesta vegada va ser una visita guiada a la Casa Sant Josep de La Salle que, tot i trobar-se en el terme de Vinyols i els Arcs és limítrof amb Cambrils. Molts dels assistents van recordar amb nostàlgia les excursions que es feien en l’etapa escolar al convent quan estudiaven al col·legi La Salle de Cambrils.

El germà Eduard, director de la Casa Sant Josep, va explicar la història de l’edifici i va mostrar les parts més significatives, entre elles la magnífica capella d’especial interès cultural i artístic, que es troba al centre de l’edifici i que és d’estil neogòtic. És una instal·lació àmplia, amb una nau única de tres trams amb capçalera poligonal, voltes de creuria quadripartita a la nau, i de creueria gallonada a la capçalera.

La Casa Sant Josep va ser fundada l’any 1928 com a casa de formació dels germans de La Salle. L’espaiós edifici principal (de tres cossos, grans finestres i dos patis interiors), va ser dissenyat per l’arquitecte tarragoní Josep Maria Pujol de Barberà (Tarragona 1871-1949) com a annex al mas de l’Oliveró, que havia estat construït dècades abans per un indià. De les hores ençà, l’edifici i els seus jardins i horts, que poden contemplar-se perfectament des de diferents punts de la zona, han sofert poques modificacions.

Des de la dècada dels 70 aculls els germans de La Salle d'edat avançada i/o que necessiten atenció mèdica continuada

Entre les dècades de 1940 i 1970 la Casa de Sant Josep va formar centenars de nois que cursaven el noviciat dels germans i es formaven com a futurs docents. També va exercir una funció de suport a les activitats educatives de l’escola que La Salle tenia instal·lada a Cambrils. Des de la dècada de 1970, la Casa Sant Josep acull germans de La Salle d’edat avançada i/o que necessiten atenció mèdica continuada. A les instal·lacions hi podem trobar una extraordinària col·lecció de papallones. Un espai dedicat als màrtirs, el Museu dels Germans La Salle, i també una magnífica biblioteca.

Després de la visita i a l’ombra d’un enorme pi, els assistents van poder gaudir d’un àpat de fideus rossos elaborats per pescadors de Cambrils. Una trobada extraordinària dirigida a fomentar la relació entre coetanis i coetànies nascuts l’any 1952.

Periòdicament el grup “Collita del 52” organitza al llarg d’enguany una sèrie d’activitats culturals, turístiques, gastronòmiques i festives, a part d’estar present a les xarxes socials i a Youtube, amb interessants documents i reportatges de les activitats realitzades.

Diferents imatges de la visita a les instal·lacions de la Casa Sant Josep (Fotos: Josep M. Panicello)

 

Comenta aquest article