Informació general

La Cooperativa contracta a 25 temporers polonesos per treballar en la campanya del préssec

Per Judit Pinazo



Temporeres poloneses calibrant el préssec ahir al matí en les instal·lacions de la Coopertiva Agrícola
Des de mitjans del mes de maig i fins a meitats del mes de setembre la Cooperativa Agrícola treballa en la campanya del préssec. Durant aquesta època el volum de feina augmenta i per això des de fa tres anys la Cooperativa Agrícola compta amb un nombre de temporers estrangers que durant quatre mesos treballen en la campanya d'aquesta fruita, ja que la dificultat de trobar gent del país que vulgui fer aquesta feina i que la faci bé "es cada vegada més difícil", segons explica el gerent de la Cooperativa Agrícola -Lluís Abella-.

Enguany la Cooperativa ha contractat 25 temporers que han vingut de Polònia. És la primera vegada que la Cooperativa treballa amb temporers polonesos. Segons Abella, el primer any es van contractar, a través d'Unió de Pagesos, temporers de Romania "l'experiència va ser molt bona i tres d'ells estan actualment en plantilla". L'any passat van optar per contractar, a través d'una empresa de treball temporal a temporers pakistanesos, però la Cooperativa es va trobar amb alguns problemes i contratemps a nivell de tràmits burocràtics, per això enguany s'han iniciat els tràmits pertinents amb molt més temps d'antel·lació, explicava Abella.

De moment des de la Cooperativa es mostren molt satisfets amb els temporers polonesos que han vingut enguany, un total de 20 dones i 5 homes. Les tasques de les dones són bàsicament les de calibrar i encaixar el préssec, mentre que els homes es dediquen més a tasques de càrrega i descàrrega o a preparar els palets.

Els temporers, durant els mesos que estan al municipi, viuen en uns barracons ubicats al costat de les instal·lacions de la Coooperativa Agrícola. En cada barracó hi ha 8 persones i a banda hi ha barracons destinats als serveis higiènics i al menjador, tots ells preparats per fer-hi vida. Una de les temporeres d'enguany és la Agnieszka de 33 anys. Tot i que és la primera vegada que ve a treballar a Catalunya no és nova en la fruita, ja que segons explicava ahir en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, ha estat altres anys com a temporera de la maduixa o el cogombre, a Andalusia. L'Agnieszka és polonesa i fa anys que fa de temporera. Segons explica habitualment marxa fora del seu país durant uns mesos per treballar en la campanya de la fruita i la resta de l'any viu a Polònia, on hi té la seva família i amics. Tot i que l'idioma no és un problema a l'hora de treballar, ella és de les poques que parla castellà, i assegura que els treballadors que han vingut enguany estant molt contents amb la feina i que els hi agrada molt el municipi.

Durant la resta de l'any, tot i que fa temps s'havia fet en moments puntuals, no s'agafen temporers ja que el volum de feina no és el mateix que ara.

Bona campanya

Enguany, segons Abella, es preveu que la campanya del préssec sigui bona. En els darrers anys no havia estat massa bona, ja que els preus havien baixat força i hi havia força pagesos que havien arrencat presseguers pel poc rendiment que els donaven. Però, enguany explicava Abella "els presseguers que han quedat han tingut una producció excel·lent i està previst que s'assoleixi una producció total al voltant dels 3 milions de quilos l'any".

Comenta aquest article