Informació general

Atenció social

Projecte Home atén prop de 200 persones amb addiccions a la demarcació tarragonina

La cocaïna és la substància principal de consum per al 58% de les persones ateses

Per Redacció

Imatge de l'ONG per a les addiccions Projecte Home Catalunya
Imatge de l'ONG per a les addiccions Projecte Home Catalunya | Cedida

L’ONG per a les addiccions Projecte Home Catalunya ha presentat les dades d’atenció del 2021 a les demarcacions de Tarragona i Terres de l’Ebre. Als centres que té a Tarragona i a Tortosa, l’entitat hi ha atès a un total de 198 persones amb problemes d’addiccions així com les seves famílies, una xifra que suposa un retorn a les dades habituals d’atenció de l’escenari prepandèmic.

Es tracta de persones amb addiccions severes que han rebut atenció i orientació sobre el seu cas i que han participat en els programes de tractament ambulatori de les addiccions que duu a terme l’entitat, adreçats a buscar la reinserció social de la persona, que a banda de l’addicció acostuma a presentar diverses problemàtiques associades i relacionades amb situacions d’exclusió social. Així, el programa tractament es complementa també amb orientació específica per a la inserció laboral, atenció psiquiàtrica o assessorament jurídic.

De les 198 persones ateses, 166 ho han estat des del centre de Tarragona i 32 des del centre de Tortosa. Les principals comarques de procedència de les persones ateses són, per aquest ordre: Tarragonès, Baix Penedès, Baix Camp, Montsià i Baix Ebre.

Home, de mitjana edat i amb addicció a la cocaïna

Entre les persones en tractament als centres de Tarragona i Tortosa, el 81,5% són homes mentre que el 18,5% són dones. Malgrat el percentatge minoritari de dones, destaca que és lleugerament superior a la xifra de les dades globals d’atenció de l’entitat al conjunt de Catalunya, que és del 15,4%. La mitjana d’edat de les persones ateses se situa en els 39,8 anys.

Pel que fa a la substància de consum, la cocaïna és, amb diferència, la droga més problemàtica, sent la substancia principal de l’addicció per al 58,0% dels casos. Es tracta d’una xifra que està sensiblement per sobre de la mitjana de la dels perfils atesos a tot Catalunya, que és del 49,2%. Segueix a la cocaïna, l’alcohol, que provoca un 21,0% dels casos; el cànnabis, amb un 6,7%; i l’heroïna, amb un 0,8%. El 13,4% dels casos restants estan relacionats amb conductes addictives com el joc online o les compres compulsives, o bé a substàncies com ara les drogues de disseny.

D’altra banda, també és rellevant que 4 de cada 10 persones ateses (el 39,7%), pateixen patologia dual. És a dir, presenten un trastorn mental afegit a la pròpia addicció.

L’Apunt

La inserció laboral, amb el programa Incorpora de la Fundació “la Caixa”

L’objectiu dels programes de tractament de Projecte Home Catalunya és el d’aconseguir la reinserció social de les persones que hi participen. En aquest sentit, la inserció a nivell laboral és un factor clau en aquest procés de reinserció. Per això, als centres de Tarragona i Tortosa s’hi porta a terme el programa Incorpora de la Fundació “la Caixa”, que facilita la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social a través del treball en xarxa entre entitats i empreses socialment responsables. Durant el 2021, a través de l’Incorpora, Projecte Home ha atès a Tarragona i les Terres de l’Ebre a 141 persones, ajudant-ne a un total de 47 a trobar un lloc de feina, a més de visitar a 45 empreses del territori per a fomentar la seva col·laboració.

Amb el suport dels col·laboradors

L’acció de Projecte Home a Tarragona i les Terres de l’Ebre és possible gràcies al suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Tarragona, l’Ajuntament de Tortosa, el Consell Comarcal del Baix Ebre, així com la col·laboració de la Fundació “la Caixa” i de la Fundació Bosch Aymerich.

Comenta aquest article