Cultura

Exposició

S'inaugura l'exposició fotogràfica «Formentera, illa endins» d'Eva Parey, un recull que capta el paisatge i el caràcter formenterer

La mostra itinerant està composta per imatges fruit de diversos viatges realitzats per la fotògrafa a l’interior d'aquest territori mediterrani àrid i sec com és l’illa de Formentera

Per Berta Ruiz

Acte d'inauguració de l'exposició fotogràfica, el passat dissabte al migdia, a la Torre del Port
Acte d'inauguració de l'exposició fotogràfica, el passat dissabte al migdia, a la Torre del Port | Berta Ruiz

Aquest passat dissabte al migdia es reobria la Torre del Port –després d'uns treballs de reparació a l'interior de l'edifici– i ho feia amb la inauguració de l'exposició fotogràfica "Formentera, illa endins" d'Eva Parey, organitzada pel Museu d'Història de Cambrils. La mostra itinerant –que es podrà visitar fins el 28 d’agost– està composta per imatges fruit de diversos viatges realitzats per la fotògrafa a l’interior d'aquest territori mediterrani àrid i sec com és l’illa de Formentera. Una exposició que capta els paisatges, però també capta el quefer, la personalitat de la seva gent i el caràcter formenterer.

Segons va explicar Parey, "quan vaig arribar a l'illa hi havia molta zona de camps abandonats perquè els pagesos ja estaven retirats i no tenien prou forces per treballar la terra. Vaig conèixer un pagès que havia viscut en soledat i el seu relat em va captivar i em va obrir la idea de tornar una altra vegada per tal de conèixer més persones i fer-me la idea de com és realment aquesta societat. Vam començar les visites i vaig començar a conèixer pescadors, pagesos, gent gran... em parlaven de la seva vida a mitjan de segle XX i això em fascinava. I a partir d'aquí també vaig intentar buscar el relleu generacional i quina herència hi havia en el jovent. Vaig conèixer una generació completament immersa en el turisme i que no tenien temps de treballar la terra".

En aquest punt, la fotògrafa va comentar que l'any 2016, el Consell Insular de Formentera va iniciar la primera edició de recuperació del camp abandonat. Aleshores, tal com va apuntar Parey, "vaig tenir l'oportunitat de captar imatges de tot el procés. L'any 2017 vaig veure que tenia un arxiu fotogràfic prou complet de persones, paisatges... i em vaig adonar de la importància de la frontera marítima i el sentiment de doble insularitat –perquè tot passa per Eivissa–".

La fotògrafa Eva Parey en un moment de l'explicació de les seves fotografies (Foto: Berta Ruiz)

 

Comenta aquest article