Informació general

Igualtat

Dia Internacional de l'Orgull LGBTI+: «Els drets de les persones LGBTI+ són part de la lluita del dret a ser i a viure lliures de discriminacions»

Avui, Dia Internacional de l'Orgull LGBTI+, l'Ajuntament de Cambrils ha convocat la lectura d'un manifest, a les portes de la Casa de la Vila

Per Berta Ruiz

Moment de la lectura del manifest, aquest matí, a les portes de l'Ajuntament
Moment de la lectura del manifest, aquest matí, a les portes de l'Ajuntament | Berta Ruiz

Avui, Dia Internacional de l'Orgull LGBTI+, l'Ajuntament de Cambrils ha convocat la lectura d'un manifest –a les portes de la Casa de la Vila– per refermar el seu compromís amb el reconeixement de les diversitats afectives, sexuals i de gènere i la garantia plena dels drets de les persones LGBTI+. Els encarregats de fer la lectura del manifest han estat l'alcalde, Oliver Klein, i la regidora d'Igualtat, Ingrid Duch –acompanyats d'altres regidors del consistori–.

La declaració institucional del Dia Internacional de l’Orgull LGBTI+ ha estat la següent:

"L’Ajuntament de Cambrils està compromès amb el reconeixement de les diversitats afectives, sexuals i de gènere i la garantia plena dels drets de les persones LGBTI+. Avui 28 de juny Dia Internacional de l’Orgull LGBTI+ ens adherim a la declaració institucional aprovada pel Govern de la Generalitat el passat 21 de juny:

El dret a caminar pel carrer sense por, sense rebre insults ni patir agressions per ser qui som o per anar agafats de la mà de la nostra parella. El dret que el nostre lloc de treball sigui un espai segur, sense que la nostra orientació sexual sigui motiu de discriminació. El dret a expressar-nos i mostrar-nos tal com som en l’àmbit familiar, educatiu o en els espais d’oci. El dret al reconeixement de la nostra identitat de gènere i de la diversitat familiar per part de les administracions... Tots aquests drets no són drets que hagin vingut donats per a totes les persones. Els col·lectius LGBTI+ han hagut de lluitar durant dècades per aconseguir-los, tant al nostre país com arreu del món, i encara avui no estan plenament garantits.

Les mobilitzacions socials en defensa dels drets de les persones LGBTI+, iniciades amb els fets de Stonewall l’any 1969 a Nova York i a la dècada dels setanta a casa nostra, han contribuït a tenir un país més just, mitjançant la conscienciació social i l’impuls d’un marc normatiu de protecció dels drets humans. La Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia va ser un punt d’inflexió per elaborar polítiques públiques LGBTI+ a Catalunya, al mateix temps que ha permès atendre i acompanyar les persones que han vist vulnerats els seus drets a través del desplegament arreu del territori de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI+.

Més recentment, la Llei 19/2020, del 30 de desembre, d’igualtat de tracte i no-discriminació reforça les mesures per assolir una protecció real i efectiva contra qualsevol forma o acte de discriminació o d’intolerància per motiu de l’orientació sexual, la identitat o l’expressió de gènere de les persones. La futura llei trans* catalana, actualment en elaboració, ha de continuar el camí cap a la plena garantia de drets. Com més drets, més justícia, més democràcia. Els nous drets no resten altres drets assolits ni tampoc no esborren res ni ningú.

Fer valdre les lleis d’igualtat en tots els àmbits i desplegar-les amb la màxima potència és una obligació de tots els poders públics. I ho és encara més avui dia davant els discursos d’odi a la diferència i el qüestionament per part de l’extrema dreta dels drets assolits. Com va dir Judith Butler respecte d’aquests grups en l’acte de lliurament del Premi Internacional Catalunya el 27 d’abril d’enguany: «Quina visió de la nació és aquella que pot estar amenaçada per qui persegueix la igualtat, la llibertat, la justícia, la fi de les guerres, un futur sense violències, o el dret a caminar pel carrer sense por?».

A Catalunya tornarem a dir tantes vegades com faci falta «No passaran!». Més que mai, les entitats i els poders públics del país defensarem el dret de les persones a viure en llibertat, i treballarem per accelerar un canvi social que només serà possible si les polítiques públiques feministes són transinclusives, si les polítiques LGBTI+ són feministes, i si totes aquestes polítiques són també antiracistes i tenen en compte l’edat o la discapacitat.

Els drets de les persones LGBTI+ són part de la lluita compartida per la defensa del dret de totes les persones a ser i a viure lliures de discriminacions i de violències. Ja siguem personescis, trans* o no-binàries i sigui quina sigui la nostra orientació sexual, aquesta lluita ens ha d’interpel·lar sempre, perquè els drets s’exerceixen i es garanteixen de manera col·lectiva.

Des de l’Ajuntament de Cambrils continuarem treballant per a garantir una ciutat diversa i inclusiva, on la ciutadania pugui viure-hi i expressar-s’hi en plena llibertat".

L’Apunt

Altres accions

La programació entorn a aquesta commemoració continuarà el 7 de juliol amb l’espectacle de contes infantil “Orgull de ser com som” a la pèrgola del Parc del Pescador i el 14 de juliol amb el cicle de cinema jove a l’Ateneu Juvenil. A banda, des del 27 de juny i fins el dia 1 de juliol, la biblioteca porta a terme la campanya “Sortim de l’armari amb orgull”, que consisteix en un aparador de llibres de la secció #vivimigual per reflexionar sobre prejudicis relacionats amb les persones LGBTI+. 

D'altra banda, des de l’àrea d’Igualtat està analitzant tota la informació recollida per la diagnosi que permetrà elaborar el futur Pla Municipal LGBTI+. El consistori també du a terme una campanya de sensibilització a través de cartelleria de dies clau LGBTI+ que es difon a través del correu electrònic i les xarxes socials.

Comenta aquest article