Societat

Flama

La Flama del Canigó supera les restriccions pandèmiques i recupera bona part de la seva essència

La rebuda de la Flama va tenir lloc al passeig marítim i la lectura del manifest i l'encesa del peveter es van fer a l'escenari del parc del Pescador (CONTÉ GALERIA FOTOGRÀFICA)

Per Lluís Rovira i Barenys

La foguerada es va concentrar en una mena de peveter col·locat dalt de l'escenari
La foguerada es va concentrar en una mena de peveter col·locat dalt de l'escenari | Lluís Rovira i Barenys

La Flama del Canigó ha superat, enguany, les restriccions pandèmiques dels dos darrers anys i ha tingut una rebuda, a Cambrils, com les d'abans tot i que en aquesta ocasió hi ha hagut uns altres condicionants que van marcar l'acte. Enguany, el tall de la Rambla de Jaume I per les obres va fer que el seguici amb la flama tingués un recorregut a través del passeig Marítim fins al parc del Pescador. A més, el que anteriorment era el pàrquing de l'Ateneu Juvenil, on s'acabava el recorregut del seguici i s'encenia una foguerada, ara jo no existeix com a tal ja que s'ha convertit en una zona urbanitzada. Així doncs, la foguerada d'enguany es va veure reduïda a una mena de peveter que s'havia adaptat dins d'un bidó metàl·lic tallat per la meitat i que estava dipositat a l'escenari del parc del Pescador. Recordem que els dos darrers anys, per culpa de la pandèmia, la rebuda de la flama del Canigó s'havia fet de manera més aviat simbòlica amb uns actes senzills que es van celebrar davant la torre del Port.

Recollida de la flama a Reus

El que no va variar va ser la recollida de la flama del Canigó a Reus, a càrrec dels diables Cagarrieres i de les pubilles i hereus cambrilencs. La novetat d'enguany és que el tram entre Vinyols i Cambrils es va fer corrent baixant pel camí de Barenys fins arribar a les escales reials del passeig marítim, on hi havia els representants de les entitats festives i socials esperant la flama. Un cop arribada la flama es va iniciar un seguici fins al parc del Pescador i amb les carretilles i el repicar del Grup de Timbals del Ball de Diables Els Cagarrieres. com a so ambiental. A l'escenari del parc del Pescador es va fer la rebuda oficial de la flama a càrrec de les autoritats municipals i tot seguit els representants de les entitats van llegir el manifest de la Flama del Canigó 2022. Després de la lectura es va encendre el peveter i es va cantar Els Segadors a cappella a iniciativa d'un grup de membres de l'ANC local. Tot seguit es va donar pas a la ballada de sardanes i el repartiment de coca i vi dolç.

"Som llengua i foc"

El manifest de la Flama del Canigó d'enguany ha estat fet pel promotor cultural Eliseu Climent. El manifest començava dient que "som llengua i foc. de llengua en tenim una, nacional i innegociable; la que ens uneix i ens identifica: el català de base que fonamenta la nostra cultura, que vehicula les nostres idees, que dona forma als nostres ideals i que es ramifica en una multitud de fórmules locals que l'endolceixen i el fan ric". A part de la llengua, el manifest feia referència al foc, "primigeni, purificador i renovador de vida" i seguia dient que " a diferència d'altres cultures, les catalanes i els catalans, del nord i del sud, de ponent i insulars, som un poble que camina. Caminem per conèixer i per estimar el país" i afegia més tard, "caminem, també, com a expressió d'una resistència radicalment pacífica i revolucionària". Per Eliseu Climent, "caminar ha esdevingut un signe d'identitat propi, un gest de llibertat en el procés cap a la sobirania nacional".

El manifest acabava dient que "som així: llengua i foc, i al mateix temps, i si em permeteu la irònica paradoxa, som un poble incombustible que forja pas a pas, obstinadament, el seu propi futur".

Comenta aquest article

Galeries relacionades