Cultura

Recital

L'Aula de Gent Gran dona la benvinguda a l'estiu amb un concert-recital a càrrec de Carlos «Ventura» Rom

Carlos Rom va oferir un recital-concert amb diferents cançons, gags i poemes que ha anat recollint al llarg de molts anys i que han quedat plasmats en els seus treballs discogràfics

Per Berta Ruiz

Un moment del recital-concert de Carlos Rom, ahir a la tarda, al Casal Municipal de la Gent Gran
Un moment del recital-concert de Carlos Rom, ahir a la tarda, al Casal Municipal de la Gent Gran | Berta Ruiz

L'Aula de Gent Gran de Cambrils va celebrar, ahir a la tarda, el "solstici d'estiu" per donar la benvinguda a aquest període estival. Per a l'ocasió es va comptar amb un convidat molt especial: el cambrilenc Carlos "Ventura" Rom qui va oferir un recital-concert amb diferents cançons, gags i poemes que ha anat recollint al llarg de molts anys i que han quedat plasmats en els seus treballs discogràfics com a recull del patrimoni mariner cambrilenc –el seu parlar, les seves cançons i les seves històries–.

En la sessió d'ahir, Carlos Rom va anar intercalant aquestes cançons gravades amb l'explicació de cadascuna d'elles i la història que hi havia al darrere. Va reflexionar sobre el Cambrils d'ahir i el Cambrils d'avui; va fer referència a l'antic edifici del Pòsit i també va animar el públic assistent amb les animoses cançons de la revetlla de Sant Pere. D'altra banda, Rom també va tenir un record per a la desgràcia marítima viscuda el 31 de gener de 1911 amb un fort temporal de mar que va patir la costa catalana i valenciana i que es va saldar la mort de més d'un centenar de persones, 15 de les quals eren de Cambrils. Va llegir el poema "31 de gener" que va escriure el germà Adrià de La Salle i va afirmar que "aquella va ser una desgràcia que va marcar la història de Cambrils; va ser un cop molt fort per a la societat cambrilenca de l'època".

El programa del concert recital de Carlos "Ventura" Rom també va incloure d'altres peces molt típiques com les cançons "Boga fill meu boga", "Les casetes del Ximo" o el gag "Peret i Mandinga". Durant la sessió, Rom va fer palès el seu "cambrilenquisme", les seves arrels i tot el patrimoni cultural que cal preservar i mantenir per no perdre els orígens.

L’Apunt

Una llarga trajectòria de divulgació del món mariner i pescador

Carlos Rom porta molts anys treballant en la tasca de divulgació i preservació del món mariner i pescador cambrilenc. Fa més de 20 anys que va iniciar aquest recull i en tot aquest temps ha publicat diferents treballs. L'1 de desembre de 2019, Carlos Rom presentava el seu darrer treball titulat "Cambrils de Mar". Aquest disc contenia un total de 16 cançons de ritmes molt diferents i amb la participació, com sempre, de molts cambrilencs alguns com a solistes i d'altres formant part dels cors.

Aquest era el cinquè disc editat en nou anys. El primer de tots va ser "Aquí queda aquesta gent", l'any 2010, que contenia un total de 14 cançons. Un any més tard va editar un nou disc amb només una cançó, que portava per nom "Peret i Mandinga". L'any 2013 va treure al carrer un nou treball que portava per nom "Naltros som així" i que contenia un total de 14 cançons. L'any 2017 va editar el seu quart treball que era un recopilatori del Pòsit en el que hi havia tres cançons noves i cinc que formaven part de treballs anteriors. A banda, l'any 2016 es va estrenar el musical "Naltros som així", basat en les cançons de Carlos Rom i protagonitzat per Carlos Ventura, els Patoies i la Nena de les Boies.

Comenta aquest article