Informació general

S’aprova inicialment l’ordenança de l’ocupació comercial de la via pública

Per Josep Maria Ferrando

La sala de plens es va omplir de comerciants afectats per l’ordenança

El punt que va crear més expectació en el ple del dia 24 de febrer va ser el que aprovava inicialment la modificació de l’ordenança municipal reguladora de l’ocupació comercial de la via pública. La sala de plens es va omplir de comerciants i restauradors, principalment de la façana del port, per escoltar les explicacions de l’alcalde i les rèpliques de l’oposició a aquesta nova normativa que pot modificar substancialment la manera de com s’està ocupant fins ara la via pública. Robert Benaiges va voler explicar als assistents quina era la proposta de l’equip de govern en aquesta qüestió, va dir que era una proposta inicial que recollia tota una sèrie d’iniciatives i objectius que ja s’havien discutit durant moltes reunions des de fa mesos. Va dir que “és una proposta bàsica que recull el criteri d’aquest govern i que afecta de manera important tot el municipi”. Els criteris que va explicar l’alcalde van ser, per un costat, unificar l’ocupació de via pública en tot el terme municipal, i per un altre, incorporar la façana marítima a l’ordenança municipal d’acord amb Ports de la Generalitat. Va dir també que s’estava elaborant el pla especial del port que recolliria d’aquí a quatre o cinc mesos què s’hi podria fer i què no al port.

La proposta contempla la instal·lació de para-sols
a la façana del port i l’eliminació de l’ocupació comercial

Entrant en detalls, Robert Benaiges va dir que el criteri de l’equip de govern era que l’ocupació només havia de ser en línia de façana, o sigui, no superar l’amplada de la façana dels establiments, i que a la façana marítima s’instal·lin para-sols i no tendals com fins ara. La normativa també recull un tipus de torretes determinades, un mobiliari amb una qualitat mínima també determinada i altres qüestions menors. El que sí que va quedar clar és que a la façana marítima no hi hauria ocupació comercial, o sigui, que només podrien ocupar-la bars i establiments de restauració, no les botigues. Sobre el perquè d’aquest tractament específic de la façana marítima, va dir que era la imatge més important de Cambrils i que calia una regulació clara de l’ocupació. En concret va dir, “la situació actual d’ocupació de la via pública no és la millor”. De totes maneres va dir que l’equip de govern es reuniria les vegades que fes falta per millor aquesta situació.

Tota l’oposició va demanar consens amb els
establiments afectats de la façana del port

En nom de CiU, el regidor Joan Serra va dir: “nosaltres estem d’acord que es faci aquesta regulació, estem d’acord en molts punts, però en d’altres no; de moment votarem en contra, però si hi ha un consens amb els professionals i les forces polítiques podrem modificar la nostra posició”. Anton Callau, del PP, en la seva intervenció va dir: “ens adonem que aquestes propostes preocupen, perjudiquen i desfavoreixen els professionals, sabem que els para-sols resulten difícils per als restaurants, i que no deixar ocupar els comerços perjudica les persones, i li demanem poder participar en les reunions”.

Xavier Martí, representant de la PLIC, va ser més contundent i va dir: “nosaltres veiem que unificar l’ocupació de la via pública és bo per a la promoció, creiem que la façana marítima s’ha de reorganitzar, però estem totalment en contra dels para-sols; si parlem de l’impacte visual, no és el mateix quatre pals, que quaranta pals que hi hauria amb els para-sols; a més, per motius tècnics, per col·locar els para-sols s’han de fer fixacions a terra”. També va lamentar que aquesta vegada no hi hagi hagut reunions amb els afectats. “Em sembla que els veïns tenen alguna cosa que dir”, va dir. En una de les respostes a l’oposició, Robert Benaiges es va referir a les contínues queixes que arriben a l’Ajuntament sobre les molèsties que l’ocupació publica produeix a molts veïns. Va reiterar que “la situació actual no és bona”. I va dir de forma contundent, “ estem disposats a discutir les vegades que faci falta, però el que no farem serà marejar la perdiu, i la via pública és de tots els cambrilencs, i tots els cambrilencs tenen dret a saber què s’hi fa al seu carrer. Hem de solucionar aquest tema i prendre decisions”. Finalment la proposta es va aprovar amb els vots favorables de l’equip de govern i el vot en contra de tota l’oposició.

§ JORDI SAVALL, PRESIDENT DE LA FECAM: “No ens mereixíem aquest càstig” El president de la Fecam creu que la nova ordenança d’ocupació de la via pública perjudica el comerç cambrilenc§

Jordi Savall, president de la Fecam, ha expressat la inquietud dels empresaris i comerciants cambrilencs davant la modificació de l’ordenança municipal reguladora de l’ocupació comercial de la via pública que el ple del dia 24 de febrer va aprovar inicialment. Tot i les paraules de l’alcalde, Robert Benaiges, al ple en el sentit que escoltarien totes les opinions i farien les reunions que fes falta, Jordi Savall parla de càstig quan parla de la nova ordenança. “En els darrers anys –diu Savall– ningú fa una ocupació abusiva, crec que no ens mereixíem aquest càstig. El comerç que ocupa el carrer ho esta fent bé i es guanya la vida amb aquest tipus de comerç, i a més a la gent li agrada; si la gent que bé no comprés al carrer, ningú hi vendria”. Sobre si cal regular més l’ocupació, va dir, “ja hi ha una normativa, si algú no ha fa bé és l’administració qui ha de fer complir aquesta normativa”.

Problemes tècnics per la instal·lació de para-sols al port

Sobre si aquesta nova ordenança s’aplicaria només a la façana del port, Jordi Savall dubta que es faci aquesta limitació, ja que la normativa es fa per a tot el terme municipal. A més, va dir que si s’està a l’espera que la Generalitat acabi el pla especial del port, es pregunta perquè no s’atura la modificació de l’ordenança fins que se sàpiga que en diu la Generalitat. Sobre la possible obligació que comportarà la nova ordenança de canviar els actuals tendals del port per para-sols, Jordi Savall explica que “no hi ha ningú del món de la hostaleria que vegi viable la instal·lació de para-sols. Hi ha molts problemes tècnics per instal·lar-los i el seu impacte visual és com el dels arbres. Crec que quan es treu una normativa com aquesta s’ha de consensuar amb els usuaris, i quan això no es fa porta problemes”.

Lamenta també que es vulgui acabar amb l’ocupació comercial a la façana del port, quan es compleix estrictament l’ocupació permesa per la Generalitat. Com a exemple va posar que una postal turística es pot comprar al carrer a tot el món, però això ara no es podrà fer al port. A més pensa que “tradicionalment el comerç al carrer a Cambrils no li ha anat malament, i no fa mal a ningú”.
Sobre si la Fecam va tenir alguna reunió amb l’alcalde, Jordi Savall va dir que sí, que havien tingut alguna reunió prèvia, i després del ple també s’han reunit de nou amb l’alcalde una comissió formada per Jordi Savall, Jordi Sancho i Antoni Sirvent, però que no han arribat a cap acord concret.

Comenta aquest article