Societat

Festes de barri

Els veïns de l'Eixample surten al carrer per celebrar les festes de Barris (CONTÉ GALERIA FOTOGRÀFICA)

Els veïns del barri de l'Eixample han pogut gaudir aquest cap de setmana de les seves festes de barri, després de dos anys d'aturada a causa de la pandèmia (CONTÉ GALERIA FOTOGRÀFICA)

Per Berta Ruiz

Públic que va acudir, ahir a la tarda, al concert d'havaneres
Públic que va acudir, ahir a la tarda, al concert d'havaneres | Berta Ruiz

Després de dos anys d'aturada per la pandèmia, els veïns del barri de l'Eixample han pogut gaudir aquest cap de setmana de les seves festes de barri, organitzades per l'Associació de veïns del barri de l'Estació. Ho han fet amb un programa d'activitats per a totes les edats i recuperant el seu format habitual. Divendres passat al vespre s'encetava la festa amb el pregó a càrrec de la cambrilenca Fina Mestres i els monòlegs de Santos Marzag, Pere Martí i Oriol AvuiFaSol.

Un vermut veïnal amb molt d'ambient

La matinal de dissabte seguia amb l'elecció de les Pubilles i l'Hereu del barri i l'anada en comitiva fins al santuari de la Mare de Déu del Camí, on es va fer la missa. Ja al migdia, la festa va seguir amb el vermut a l'avinguda Josep Vidal i Barraquer –amb l'animació de la xaranga Suc d'Anguila– i el repartiment del tortell per als socis del barri. Un gran ambient de germanor i de retrobament entre els veïns va regnar durant tota la celebració. A la tarda van seguir les activitats amb un espai per a la canalla a càrrec del grup Crea't. La programació va seguir amb els balls del grup de country No potser No Potser, així com el sopar de barri a la rambla i, finalment, el ball amb el grup Ruben's.

Molta participació a l'esmorzar i les havaneres

Ahir diumenge, els socis del barri van poder gaudir del tradicional esmorzar de coca amb xocolata desfeta o bé un entrepà de sardines. Enguany, el repartiment de la coca i la xocolata es va fer des d'un local del carrer de Barcelona, mentre que les sardines es van caure a la cruïlla entre el carrer de Barcelona i l'avinguda de la Verge de Montserrat, a tocar de l'antic pas a nivell de l'estació. El matí de diumenge va seguir amb la disputa del 8è Torneig d'escacs a càrrec de la Unió d'Escacs Cambrils –amb una vintena de participants– i la ballada de sardanes, al migdia, amb els Amics de la Sardana de Cambrils. Finalment, les festes es van cloure a la tarda amb les tradicionals havaneres amb el grup Balandra. El passeig es va omplir de gent per escoltar el concert, així com per degustar el típic rom cremat.

L’Apunt

Fina Mestres, pregonera de les festes: "És el moment de recuperar aquella personalitat de barri que imperava en anys anteriors"
Fina Mestres va ser la pregonera de les festes d'enguany. En el seu pregó va recordar, primer que tot, que l'Eixample és el barri on va nèixer, crèixer i on hi té part de la seva família i a continuació va repassar els seus records d'infància lligats a l'Eixample així com els elements de creixement ecocòmic que el barri de l'Eixample va significar per Cambrils. En aquest sentit, Fina Mestres va remarcar que l'Eixample ha estat com un petit poble, amb "escorxador, una fàbrica d'alcohol i aiguardent, l'embotelladora del Sellarès, la de gasoses i sifons de La Cambrilense, botigues de queviures, de verdures, merceria, sabateria, dos metges, tallers de reparacions de cotxes, botigues de roba, perruqueries, forns, correus, telefònica, l'estació .... fins i tot el camp de futbol que durant molts anys va acollir la gran afició que sempre hi ha hagut a Cambrils per aquest esport. Més recentment, supermercats, entitats bancàries, gestories, un estanc, farmàcies, segurament em deixo algun negoci, però tots han completat i actualitzat el barri i li han donat vida".
Fina Mestres també va tenir un record pels impulsors d'aquesta festa, que va començar ara fa 44 anys. També va fer un repàs de l'estructura urbanística del barri i de la seva evolució i amb una menció especial a l'avinguda de Josep Vidal i Barraquer o passeig, com a punt de trobada de veïns i veïnes i va esmentar com fruit d'aquesta evolució de la pròpia societat hi ha hagut un distaciament de la proximitat, que formava part de l'ADN del barri, "és per això que les festes han de servir per recuperar i enfortir aquests valors: la proximitat, l'amistat, la tolerància, la implicació, la cordialitat, el respecte, l'empatia, el bon veïnatge i penso que ara, després de dos anys de no haver-les pogut celebrar, és el moment de donar-los un nou impuls, una nova embranzida, de recuperar l'ambient no solament festiu sinó també humà i aquella personalitat de barri que imperava en anys anteriors".

Comenta aquest article

Galeries relacionades