Societat

Festa

El passat indià i modernista es fa present al Parc Samà (CONTÉ GALERIA FOTOGRÀFICA)

La música cubana, la visita teatralitzada amb actors abillats amb vestits d'època i el tast de canya de sucre van protagonitzar les dues jornades

Per Berta Ruiz

Visita teatralitzada al laberint de plantes de blat de moro
Visita teatralitzada al laberint de plantes de blat de moro | Berta Ruiz

El Parc Samà va celebrar, aquest cap de setmana, la 4a edició de la Festa dels Indians i el Modernisme. En aquesta edició, la festa va girar entorn la figura de Miquel Ballester, un navegant i comerciant tarragoní qui va ser un dels pioners en la producció de canya de sucre al Carib durant els segles XV i XVI. Tant dissabte com diumenge es van organitzar diferents activitats entorn aquesta temàtica.

Per un costat, es va inaugurar el laberint de plantes de blat de moro del parc –amb plafons explicatius sobre la vida de Miquel de Ballester i pistes per trobar la sortida– i també es van fer visites teatralitzades amb actors abillats amb vestits de l'època en diversos moments de la jornada. Els participants van poder fer un tast de canya de sucre i conèixer detalls i curiositats sobre aquest període històric. A més, bona part del públic assistent –uns 700 visitants– que va acudir al parc ho va fer vestit de blanc –seguint l'estètica dels indians de l'època– i d'aquesta manera tenia una 50% de descompte en l'entrada al parc.

D'altra banda, tant al matí com a la tarda de dissabte i de diumenge hi va haver actuacions en viu de música cubana, així com tast de vermut al migdia. A més, els assistents van poder aprofitar per passejar i recórrer el parc.

L’Apunt

El tarragoní Miquel Ballester, un personatge de llegenda
Enguany es va decidir centrar la Festa dels Indians i del Modernisme entorn la figura de Miquel Ballester. Aquest il·lustre tarragoní va ser un dels pioners en la producció de canya de sucre al Carib. Segons documenta fra Bartomeu de les Cases, va néixer a Tarragona mentre el seu pare residia temporalment en aquesta ciutat, estant al servei del rei Joan II. El protagonista de la IV Festa dels Indians del Parc Samà va exportar el cultiu de la canya de sucre des de Mallorca, l'illa originària de la família. Va ser un gran amic de Cristòfor Colom, a qui va acompanyar en el seu segon viatge a Amèrica, i es va convertir en el seu missatger de confiança davant dels Reis Catòlics. Va ser nomenat alcaid de la fortalesa de Concepció de la Vega Real, al nord-oest d'Isabela la Nova (actual Santo Domingo), i va haver de liderar la seva defensa enfront de l'exèrcit rebel de Francisco Roldán.

Comenta aquest article

Galeries relacionades