Informació general

Tertúlia

Albano Dante Fachín: «L'independentisme està en condicions de posar contra les cordes l'enemic»

Albano Dante Fachín i Josep Costa van protagonitzar la tertúlia que es va celebrar ahir a la tarda al Casal Municipal de la Gent Gran, organitzada per l'ANC Cambrils i el Consell Local per a la República

Per Lluís Rovira i Barenys

Josep Costa, Eloïsa López Costa i Albano Dante Fachín, ahir, al sala d'actes del Casal de la Gent Gran
Josep Costa, Eloïsa López Costa i Albano Dante Fachín, ahir, al sala d'actes del Casal de la Gent Gran | Lluís Rovira i Barenys

Albano Dante Fachín i Josep Costa van protagonitzar la tertúlia que es va celebrar ahir a la tarda al Casal Municipal de la Gent Gran, organitzada per l'ANC Cambrils i el Consell Local per a la República. L'acte, sota la campanya Birres per la República, va ser presentat per l'advocada cambrilenca Eloïsa López Bosch i va comptar amb una gran presència de públic que omplia més de la meitat de l'aforament de la sala d'actes. Precisament aquesta gran afluència de gent va servir d'introducció a Albano Dante Fachín per exclamar que "Déu n'hi do de la gent que hi ha a la sala per ser que l'independentisme està desmobilitzat!".

El moment que s'està vivint dins el sector independentisme, qualificat com de "desconcert i emprenyament amb els actuals líders dels partits" va ser un dels primers arguments desenvolupats pels tertulians. Josep Costa, qui havia estat membre de la mesa del Parlament de Catalunya, es va referir als líders dels partits i va dir que "no estan liderant el camí cap a la independència, estan posant el fre" i va esperonar la gent dient que "hem de perdre la por a la repressió" i que el procés ha d'anar pel camí de la desobediència civil.  Fachin, per la seva part, va dir que "l'independentisme està en condicions de posar contra les cordes l'enemic. Les raons que van portar la gent a sortir al carrer segueixen intactes". En aquest sentit Josep Costa va dir que l'Octubre de 2017 "vam creuar el punt de no retorn, el país no serà mai més el que era abans".

Josep Costa: "No ens calen líders per tot"

El tema dels lideratges va ser debatut entre els tertulians i el públic. En aquest sentit, Fachín va dir que "no ens cales líders per tot, potser apareixeran quan la situació social i política ho requereixi i s'haurà de generar el caldo de cultiu perquè es creï". Josep Costa, per la seva part, va dir que "no ens calen líders per tot. L'activisme no necessita líders, necessàriament" i va afegir que "hem de perdre la por a fer coses que no surtin bé". Costa també va dir que tal com ja va passar en les protestes d'Urquinaona i d'altres episodis, "quan passin coses els joves tornaran a sortir al carrer".

El debat sobre els lideratges va seguir i Josep Costa va reflexionar en veu alta, "els lideratges ens han fallat? L'octubre del 2017 ningú ens va enganyar i la gent va anar més enllà del que es pensaven els de dalt. Ara tenim l'experiència del que hem viscut" i va reblar la qüestió dient "potser calen referents més que líders" i en aquest sentit va posar l'exemple de la iniciativa que es va emprendre a Arenys de Munt, l'any 2009, amb la celebració de la consulta per la independència i que gràcies al rebombori que es va originar, amb l'intent de prohibició judicial i amb l'amenaça dels falangistes, va ser tot un èxit i un exemple que en mesos posteriors es va estendre a unes 500 poblacions de Catalunya.

Un altre dels temes tractats va ser el del possible retorn del president Puigdemont i en aquest sentit Josep Costa va dir que "una de les maneres possibles de fer efectiu el seu retorn és que l'esperessin 300.000 persones a la frontera". Albano Dante Fachín va dir, referint-se als exiliats i en concret al president Puigdemont, que no entenia les coses que feia el partit del president a l'exili "com ara que estigui pactant la celebració d'uns Jocs Olímpics amb la monarquia espanyola. aquestes coses fan molt de mal als exiliats".

Un altre partit independentista?

El tema d'una possible nova formació independentista també va ser un dels temes tractats en el debat d'ahir. Josep Costa va dir que, ara per ara, no votaria cap dels actuals partits independentistes i que quan hi haurà les properes eleccions ja veurà qui hi ha. Albano Dante Fachín, per la seva part, va dir que s'escoltaria un quart partit independentista si digués ben clar que per tirar endavant el procès cap a la independència es necessita la mobilització de la gent. Des del públic es va posar en dubte de si un nou partit independentista es comportaria igual que els actuals i en aquest sentit es va recordar les accions del Tsunami. En aquest sentit Fachín va dir que, referint-se al Tsunami, "i si es va iniciar amb bona intenció i en algun moment es va perdre el control i va passar a altres mans?"

Comenta aquest article