Informació general

Habitatge

Marc Torrent, director general de l'APCE: «Actualment s'estan edificant uns 15.000 habitatges anuals a Catalunya mentre que la demanda va dels 21.000 als 30.000"

L’Associació de Promotors de Catalunya (APCE) i CaixaBank van analitzar, ahir al matí a Cambrils, la situació del sector immobiliari al municipi i les possibilitats que ofereix a les empreses promotores i constructores

Per Lluís Rovira i Barenys

Marc Torrent, director general de l'APCE, en un moment de la seva xerrada
Marc Torrent, director general de l'APCE, en un moment de la seva xerrada | Lluís Rovira i Barenys

L’Associació de Promotors de Catalunya (APCE) i CaixaBank van analitzar, ahir al matí, la situació del sector immobiliari al municipi i les possibilitats que ofereix a les empreses promotores i constructores de la comarca, en la sessió immobiliària “Costa Daurada: reptes i oportunitats del sector immobiliari”, celebrada al Centre Les Basses de Cambrils. L’acte va comptar amb la participació de Daniel Roig, President de la Comissió Territorial de l’APCE a Tarragona; Blai Morera, Director de Negoci Immobiliari del Centre d’Empreses Negoci Immobiliari de la Delegació Territorial Catalunya de CaixaBank, i Marc Torrent, director general de l’APCE, entre d’altres ponents. L’alcalde, Oliver Klein, va ser l’encarregat de fer la cloenda de la jornada.

En aquesta sessió es va fer un repàs de l’evolució de la conjuntura del sector promotor i constructor a Cambrils i al conjunt de la comarca del Baix Camp, juntament amb la zona de la Costa Daurada. Segons les dades estadístiques analitzades per l’APCE, durant l’any 2021 va repuntar l’activitat promotora i constructora a l’àmbit territorial del Camp de Tarragona després de la pandèmia.

Les dades de Cambrils i del territori

En valors absoluts, Cambrils registra 50 habitatges iniciats l’any 2021, xifra que suposa una disminució d’un 56,5% respecte l’any anterior, quan va registrar 115 habitatges iniciats. Pel que fa als habitatges acabats durant l’any 2021, a Cambrils es van acabar 181 habitatges, una xifra un 24,8% superior a la registrada el 2020, quan es van finalitzar 145 habitatges. A nivell comarcal, l’any 2021 es van iniciar 293 habitatges al Baix Camp (un 40,9% més que 2020) i se’n van acabar 348 (un 19,1% menys que 2020).

D’altra banda, una de les xifres més destacades ha estat la compravenda d’habitatge nou i també d’habitatge usat. Així, en aquest 2021 s’han registrat les xifres més elevades dels últims anys, incloent-hi anys prepandèmia, tant a nivell general de Catalunya com a nivell provincial. En aquest sentit, l’any 2021 s’han registrat a Catalunya 15.003 compravendes d’habitatges nous i 72.900 d’habitatges usats, i a nivell provincial, l’any 2021 s’han registrat a Tarragona 1.921 compravendes d’habitatges nous i 11.572 d’habitatges usats.

Pel que fa a les dades per comarca, l’any passat al Baix Camp es van registrar 343 compravendes d’habitatges nous i 3.104 compravendes d’habitatges usats. Pel que fa a les xifres de Cambrils, l’any 2021 es van registrar 104 compravendes d’habitatges nous i 767 compravendes d’habitatges usats. A Calafell es van registrar 227 compravendes d’habitatges nous i 471 compravendes d’habitatges usats; a Salou, 120 compravendes d’habitatges nous i 754 compravendes d’habitatges usats; a Tarragona, 335 compravendes d’habitatges nous i 1.515 compravendes d’habitatges usats; a El Vendrell, 39 compravendes d’habitatges nous i 886 compravendes d’habitatges usats; i, finalment, a Vila-Seca 8 compravendes d’habitatges nous i 473 compravendes d’habitatges usats.

Marc Torrent; "Venim encara de la crisi que va patir el sector des de l'any 2008, abans de la pandèmia encara no estàvem del tot recuperats"

Segons va explicar Marc Torrent a revistacambrils.cat, "a nivell de territori s'està produint menys habitatge del que serien les necessitats de la ciutadania. Per tant, des del punt de vista de generadors d'oferta hem d'estar a l'alçada de les circumstàncies i produir el que el mercat necessita, tant de venda com en lloguer". Torrent va afegir que "venim encara de la crisi que va patir el sector des de l'any 2008, abans de la pandèmia encara no estàvem del tot recuperats. Per tant, el que necessitem és més confiança en el futur a més d'un marc de seguretat jurídica que sigui estable per tal de poder emprendre aquestes inversions. També cal un finançament adequat per poder-les dur a terme i, per aquells segments d'habitatge assequible, el que demanem és col·laboració público-privada amb l'administració per poder fer aquest projecte d'habitatge en sòls de reserva". Segons Torrent, les necessitats anuals de llars van de les 21.000 a les 30.000 unitats "i actualment s'estan edificant pels volts de les 15.000 unitats".

Daniel Roig: "L'habitatge vacacional va perdent pes"

Daniel Roig, President de la Comissió Territorial de l’APCE a Tarragona, va assenyalar que el model d'habitatge vacacional va perdent pes, especialment a Cambrils i Salou, poblacions on està augmentant la població sostinguda durant dècades, i ha recordat que actualment tota la Costa Daurada està amb suspensió de planejament pel Pla Director Urbanístic de sòls no sostenibles del litoral, amb els efectes que aquest fet tindrà en les dades de producció d’aquest any. Tanmateix, Roig va indicar que, segons un estudi de la Càtedra Habitatge i Futur de la Universitat Pompeu Fabra, la previsió de creixement de llars a la província de Tarragona “serà destacada en els propers anys, i no només es concentrarà a la capital i a Reus, sinó que també s’estendrà a tot el litoral. Seguim sent atractius per a aquelles persones que busquen un bon clima i alta qualitat de vida”.

D’altra banda, Blai Morera, Director de Negoci Immobiliari del Centre d’Empreses Negoci Immobiliari de la Delegació Territorial Catalunya de CaixaBank, va assenyalar que l’esclat del conflicte bèl·lic a Ucraïna s’ha produït en un moment en el que el mercat immobiliari mostra una clara tendència alcista, amb una demanda molt forta i un augment notable en els preus. Malgrat la revisió a la baixa de les previsions del sector per l’impacte de la guerra, les perspectives segueixen essent raonablement positives, tot i que la incertesa és molt elevada.

Oliver Klein, alcalde de Cambrils, i Daniel Roig, president de la Comissió Territorial de l’APCE a Tarragona, en un moment de la cloenda de la jornada / Foto: Cedida

 

Comenta aquest article