Esports

Futbol

La Festa Final de la Lliga territorial de Babies aplega prop de 400 jugadors als camps municipals de futbol

La jornada, organitzada pel coordinador de futbol 7 del Cambrils Unió, David Royo, posa punt i final a la temporada dels més petits de la casa

Per Jason Wells

Els jugadors del C.E. Alcover rebent els trofeus per part de la regidora d'esports, Natàlia Pleguezuelos
Els jugadors del C.E. Alcover rebent els trofeus per part de la regidora d'esports, Natàlia Pleguezuelos | Cedida

Aquest dissabte s'ha disputat la festa final de la Lliga territorial de Babies als camps municipals de futbol de Cambrils. Un dia festiu que serveix com a cloenda de la temporada 2021-22 per als més petits de la casa i que aquest any ha coincidit, a més, amb la Fira Multisectorial de Cambrils.

La festa de final de temporada va comptar amb prop de 400 jugadors dels 26 equips que van formar part de la Lliga territorial de Babies iniciada al mes d'octubre, entre els quals es troben equips com el Nàstic de Tarragona, el Santes Creus, Torreforta, Canonja, Cambrils Unió, entre altres. Tots els equips van disputar un total de 3 partits de 15 minuts i tots els jugadors van rebre un trofeu per part del president del Cambrils Unió i la regidora d'esports, Natàlia Pleguezuelos, que consistia en una petita rèplica de la Champions League. Un torneig que segons apunten des del propi Cambrils Unió, sense l'ajuda dels voluntaris i entrenadors del club, hagués estat impossible de celebrar.

La Lliga territorial de Babies

La lliga neix de mans de David Royo, coordinador de futbol 7 del Cambrils Unió, quan fa dotze anys no trobava cap lliga a la qual apuntar al seu fill. És llavors quan decideix crear una lliga d'iniciació per als nens entre 3-5 anys del Camp de Tarragona. Per dur-ho a terme, va comptar amb l'ajuda de diversos coordinadors de clubs de la zona, entre els quals ell destaca el del club reusenc La Pastoreta.

Segons comenta Royo, es tracta d'una lliga formativa, per tant, no incideix en els resultats i la competitivitat, sinó que busca que els nens comencen a familiaritzar-se amb el futbol, és per això que s'apliquen regles "especials": «L'objectiu de La Lliga territorial de Babies és que els nens i les nenes vagin aprenent poc a poc les normes del futbol, és per això que apliquen normes diferents per facilitar l'aprenentatge dels més petits, per exemple, els guanyadors dels partits sumen 3 punts, 2 punts si empaten i 1 punt si perden. A més, els equips no poden pressionar a la línia defensiva fins el mig camp, no hi ha cessió al porter, fores de lloc i si els nens toquen la pilota amb les mans per acte reflex, no passa res, la intenció és aprendre i gaudir», comenta.

Des de la seva creació a l'any 2010, la Lliga ha anat experimentant diversos canvis per promoure una competició sana i pedagògica: «Quan vam decidir crear la Lliga de Babies, al principi érem 8 equips, ara som 26. Això demostra que anem fent bé les coses. A més, durant els anys hem anat aplicant canvis en les normatives per continuar en la línia d'una lliga formativa, no competitiva. Molts cops hi ha molta diferència de nivell entre alguns equips, és per això que vam decidir mantenir resultats fixes dels partits: l'equip que guanya veurà a la classificació que haurà guanyat per 1-0, i si empaten 0-0. Volem restar-li valor als gols ja que a vegades hi havia resultats molt voluminosos i els nens es poden veure afectats per això», explica David Royo.

La celebració suposa posar punt i final a la Lliga i serveix per gaudir i agrair tant a clubs com a pares per la seva predisposició a formar part d'aquesta lliga no federativa. A la festa van assistir prop de 1.200 persones i segons comenta Royo, ja estan preparant la temporada vinent perquè sigui igual o millor que aquesta.

Babies del Cambrils Unió rebent els trofeus. Foto (Cambrils Unió)
David Royo, coordinador del Cambrils Unió, amb els trofeus. Foto (Cambrils Unió)

Comenta aquest article