Cultura

Jazz

La 14a Mostra Heineken Jazz & Blues de Cambrils tanca amb més de 2.500 espectadors

En el retorn a la normalitat, el certamen ha tingut enguany caràcter solidari i ha recaptat 1.266 euros a favor de la Fundació Miquel Valls en la lluita contra l’ELA

Per Redacció

Actuació dels Brighton 64, aquest passat dissabte al vespre, dins el Jazz al Parc
Actuació dels Brighton 64, aquest passat dissabte al vespre, dins el Jazz al Parc | Lluís Rovira i Barenys

Aquest cap de setmana ha finalitzat la 14a Mostra Heineken - Jazz & Blues de Cambrils, una festa que ha suposat el retorn a la normalitat d'aquest cicle de concerts i actuacions un cop superades les restriccions dels dos darrers anys per la pandèmia de la covid-19. D'aquesta manera, en el còmput global de les set actuacions i el Jazz al Parc d'aquest darrer cap de setmana al Parc del Pescador, han estat més de 2.500 les persones que han passat pel certamen per gaudir de la música en directe, ja sigui en els concerts de pagament o amb els concerts gratuïts a l’aire lliure. Pel que fa als concerts de pagament, la mitjana s'ha situat en les 100 persones. Tenint en compte que la Cripta té una capacitat de 280 persones, des de l'organització consideren que aquest nombre d'espectadors és molt bo donades les circumstàncies.

Edició solidària contra l'ELA

Enguany, com a novetat, el festival ha recaptat diners per la Fundació Miquel Valls que lluita contra l’ELA amb el sorteig d’un quadre del pintor mont-rogenc Marcel Aragonès. Una part de la recaptació dels concerts de pagament, un euro, ha anat destinat a la causa solidària. Finalment, han estat 1.266 els euros recaptats que es lliuraran a la Fundació. D’altra banda, Gemma Pastó ha estat la guanyadora del sorteig del quadre que es va fer diumenge abans de l’actuació de clausura amb el bateria de la Vargas Blues Band com a mà innocent per escollir la butlleta guanyadora.

Retorn a la normalitat

Cambrils la mar de jazz, l’entitat organitzadora, ha valorat molt positivament el retorn a la normalitat d’aquesta mostra un cop superada la pandèmia que va obligar a reduir l’activitat i a suspendre el Jazz al Parc del 2020 i 2021. “Per fi hem pogut gaudir de la música en directe al Teatre del Casal i a la Cripta sense distància de seguretat i sense cap mena de restricció”, ha explicat Xavi Bernadó, el president de l’entitat organitzadora. En la mateixa línia, Isaac Albesa, director artístic de la Mostra, va afirmar que "s'han complert totes les previsions".

Valoració positiva de tots els concerts

Quant a les actuacions musicals, els organitzadors fan una valoració molt positiva de tots els concerts. “Ha estat una edició molt emotiva amb actuacions com la de la formació valenciana The Prototype Organ Trio amb el seu homenatge a Lou Bennett, el músic nord-americà que va morir fa 25 anys i que va residir a casa nostra molts anys; el concert del pianista tarragoní resident a Amsterdam, Xavi Torres, que feia anys que li anàvem al darrere, i que finalment ha pogut venir amb un grup reforçat pel prestigiós bateria cubà El negrón Elizarde; l’estrena a les nostres comarques del projecte del reusenc Néstor Giménez; la presència també per primer cop a casa nostra de Bratia, el nou grup de jazz balcànic d’Ivan Kovacevic i el concert vermut amb el conjunt reusenc The Manouches”, assenyala Bernadó. 

Recuperació del Jazz al Parc

Respecte al Jazz al Parc, els noms de Laura Cox i de Vargas Blues Band amb el nebot de Mick Jagger de convidat especial, ha servit per captar seguidors d’aquestes formacions que es van desplaçar de diversos indrets de Catalunya, segons van manifestar als organitzadors i a les xarxes socials. “El Jazz al Parc ja va fer un salt de qualitat el 2019, però la pandèmia ho va tallar d’arrel. Amb tot, el cartell d’enguany ha estat prou variat per atraure molt de públic que ha gaudit molt amb el blues del Javier Vargas, el power pop de Brighton 64, el rock divertit i àcid de Flamingo Tour, el blues de Big Yuyui i els clàssics del jazz amb els joves de la Big Band de l’Escola Municipal de Música de Cambrils. A més les ganes de la gent d'escoltar música en directe, acompanyades del bon temps, va fer que molta gent s'apropés a la ciutat”, assenyala el director artístic de la Mostra, Isaac Albesa, que ja ha afirmat que ben aviat començaran a treballar per la quinzena edició del festival, que “serà especial i arribarà plena de novetats”.