Informació general

Alimentació

Espigoladors busca joves del Camp de Tarragona compromesos amb l'aprofitament alimentari per participar al projecte #YoungGlean

Fins al mes de juliol, Espigoladors oferirà una sèrie de formacions i espigolades arreu del territori contra el malbaratament alimentari

Per Redacció

Imatge de l'espigolada de fonoll i d'espinacs que es va dur a terme a Cambrils, l'1 de maig de 2020
Imatge de l'espigolada de fonoll i d'espinacs que es va dur a terme a Cambrils, l'1 de maig de 2020 | Cedida

#YoungGlean és un projecte impulsat per la Fundació Espigoladors de formació, sensibilització i foment de la participació que busca generar un moviment juvenil compromès amb la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari. Fins al mes de juliol, Espigoladors oferirà una sèrie de formacions i espigolades arreu del territori per conèixer les causes i conseqüències d’aquesta problemàtica i actuar-hi directament a través de l’espigolament, acció que dona nom a l’entitat i que consisteix en recollir els excedents dels camps per reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari. Al setembre, com a tancament, es realitzarà una sessió conjunta on tots aquests joves podran compartir temps i espai per generar i desenvolupar solucions i propostes per fer front a aquest repte global.

El programa, desenvolupat en el marc de1 Planet 4 All, una iniciativa d’Ayuda en Acción amb el finançament de la Unió Europea, va engegar el passat mes d’abril amb unaprimera espigolada d’espinacs al Parc Agrari del Baix Llobregat.

Ara, el projecte es desplaça a les terres tarragonines. El proper divendres 10 de juny, de 17h a 20h, s’espigolaran fruites i verdures sense sortida comercial a la zona del Baix Camp. És per això que la Fundació Espigoladors busca joves d’entre 16 i 35 anys amb interès pel medi ambient i per formar part d'un projecte amb impacte ambiental i social com ho és #YoungGlean.

A lapàgina web del projecte hi trobaran elformulari d’inscripció per a aquesta activitat.

Podeu descarregar el material de comunicació de l’activitat aquí.

L’Apunt

Sobre la Fundació Espigoladors

La Fundació Espigoladors és una empresa social que treballa per l'aprofitament alimentari d'una manera transformadora, inclusiva, innovadora, participativa i sostenible. L’activitat que els dona nom i que esdevé el punt de partida de tot el seu projecte és l’espigolament. Aquesta pràctica consisteix en la recollida, en conveni amb productors i productores locals i la col·laboració de persones voluntàries, de fruites i verdures que són descartades del circuit comercial per excedents de producció, per un descens de les vendes o per qüestions estètiques. Tots els aliments recuperats es distribueixen a entitats socials i punts de distribució gratuïta d’aliments que treballen per garantir l’accés a una alimentació saludable a col·lectius en situació de vulnerabilitat.

Per altra banda, elaboren en un obrador propi conserves vegetals 100% naturals i artesanals sota la marca es im-perfect®, la primera marca d’aliments de l’estat espanyol que comercialitza productes de qualitat elaborats a partir d’excedents alimentaris. L’obrador, situat al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, genera oportunitats laborals que permeten la contractació de persones en situació de vulnerabilitat, principalment d’aquest barri i municipi.

La generació de nous estudis que il·lustrin la problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari, i la realització d’activitats de sensibilització, és un altre dels pilars fonamentals d’Espigoladors. Per una banda, treballen en l’elaboració de nou coneixement i participen en xarxes institucionals i d’actors per a generar influència. Per altra banda, realitzen, entre altres, tallers educatius i activitats de responsabilitat social corporativa.

Comenta aquest article