Informació general

Energies

Luis Garicano, eurodiputat de Cs: «Hem de fer que la lluita contra el canvi climàtic sigui prioritària però aconseguir-ho de la manera més sostenible»

El Centre Cultural va acollir, ahir a la tarda, una conferència sobre la "transició energètica" a càrrec de l'eurodiputat de Ciutadans, Luis Garicano

Per Berta Ruiz

Un moment de la conferència d'ahir a la tarda. D'esquerra a dreta: Santi Gámez, Yolanda Burgos, Juan Carlos Romera, Luis Garicano i Matías Alonso
Un moment de la conferència d'ahir a la tarda. D'esquerra a dreta: Santi Gámez, Yolanda Burgos, Juan Carlos Romera, Luis Garicano i Matías Alonso | Berta Ruiz

El Centre Cultural va acollir, ahir a la tarda, una conferència sobre la "transició energètica" a càrrec de l'eurodiputat de Ciutadans, Luis Garicano. Aquest va estar acompanyat pel diputat al Parlament, Matías Alonso, i pels tres regidors de la formació taronja a l'Ajuntament de Cambrils, Juan Carlos Romera, Yolanda Burgos i Santi Gámez. En la seva intervenció, Garicano va posar diferents exemples d'energies renovables com poden ser el vent o el sol i va afirmar que, "aquest és el gran repte i, a Espanya, tenim més capacitat que ningú, però fins que no siguem capaços d'emmagatzemar-les, la possibilitat de recolzar-nos en les energies renovables i eliminar les energies fòssils no existeix".

"Hem de buscar la sostenibilitat mediambiental però també la sostenibilitat social i econòmica"

Com a eurodiputat, Garicano va centrar bona part de la seva xerrada en qüestions que s'estan debatent actualment a Europa i que, segons va dir, "determinaran molt la nostra vida i el futur econòmic en el tema de la transició energètica". Un d'aquest temes principals és la taxonomia. Tal com va explicar, "aquesta és una etiqueta verda o marró que tindran totes les activitats industrials. El gran debat a Europa és què tindrà etiqueta verda i què no. Europa ha tret un reglament preliminar però ha deixat fora les qüestions més polèmiques: les nuclears i el gas. França vol que la nuclear sigui verda, mentre que Alemanya vol que el gas també sigui verd. Si deixes a França sense nuclear la 'mates' i si a Alemanya la deixes sense gas, també. La Comissió Europea proposa al Parlament una etiqueta verda per a tot: la nuclear i el gas, però no per sempre sinó fins el 2035 per al gas i el 2045 per a l'energia nuclear. Aquest és un gran debat que ja veurem cap a on ens porta i que marcarà el futur d'Europa. Hem de buscar la sostenibilitat mediambiental però també la sostenibilitat social i econòmica. Deixar el gas i la nuclear fora de les etiquetes europees és un perill i fer una transició és la millor idea".

"La idea és que a partir de l'any 2035 no es podrà vendre cap cotxe amb motor d'explosió"

Un altre tema important, segons va indicar Garicano, afecta especialment a Espanya "com a tercer fabricant europeu de cotxes i vuitè a nivell mundial". Va dir que, "Europa està fent obsolet el motor d'explosió. La idea és que a partir de l'any 2035 no es podrà vendre cap cotxe amb motor d'explosió. Què passa? A Espanya tenim una indústria auxiliar de l'automòbil enorme que s'estén per totes parts; els tallers de reparació o les benzineres donen feina a Europa a un milió de persones. No faran falta les benzineres o els tallers de reparació. Molta gent no és conscient que els vehicles elèctrics no tenen pràcticament components i les fàbriques de cotxes no necessitaran tants treballadors; aquí apareix el dilema entre la sostenibilitat mediambiental i la social i econòmica".

"Qui contamina paga i s'haurà de pagar en funció del carboni emès"

Luis Garicano també va posar sobre la taula el "sistema de comerç d'emissions amb la idea de qui contamina paga; es dona un topall d'emissions. S'està negociant per a edificis d'oficines i per a transport industrial-comercial. Està en marxa i es votarà en un mes aproximadament, però pot ser que no surti endavant per tot el tema d'Ucraïna". Finalment, el quart tema destacat és "el mecanisme d'ajust de carboni en frontera". En aquest punt, Garicano va explicar que si es produeix fora d'Europa i es vol exportar a Europa, els fabricants hauran de pagar els mateixos permisos iguals que si es produís en terreny europeu amb l'objectiu d'evitar la deslocalització o evitar que es redueixin els llocs de feina. "Qui contamina paga i s'haurà de pagar en funció del carboni emès" va dir.

Per cloure la seva intervenció, l'eurodiputat de Cs va comentar que, "tot plegat són temes molt complexos; hi ha la lluita entre la sostenibilitat mediambiental i la sostenibilitat social i econòmica. Hem de fer que la lluita contra el canvi climàtic sigui prioritària però també aconseguir-ho de la manera més sostenible. Trobar una línia per protegir l'ocupació, a la vegada que lluitem contra el canvi climàtic".

Comenta aquest article