Cultura

Ensenyament

Els alumnes de l'escola Marinada clouen la seva participació al projecte aproPA'T amb un acte final al Parc Samà

La cloenda de l'aproPA'T es va fer aquest passat dissabte 14 de maig al matí i estava emmarcat en el Dia Internacional dels Museus

Per Lluís Rovira i Barenys

Els alumnes participants al projecte aproPA'T, en el ball de cloenda
Els alumnes participants al projecte aproPA'T, en el ball de cloenda | Lluís Rovira i Barenys

El Parc Samà va ser l'escenari final de la cloenda del projecte educatiu "apropPA'T", aquest passat dissabte 14 de maig al matí, que ha tingut com a protagonistes un centenar d’alumnes de 1r i 2n de primària de l’Escola Marinada. Aquest projecte pedagògic, amb el nom de “aproPA’T. Museu i Escola aprenem junts”, hi ha col·laborat el Museu d’Història de Cambrils i l’equip docent del centre educatiu. El programa aproPA’T té com a objectiu fer servir els espais de patrimoni cultural com a context d’aprenentatge, amb tallers específics i visites dinamitzades.

Aquesta cloenda de l'apropPA'T estava emmarcada en la celebració a Cambrils del Dia Internacional dels Museus. Els alumnes i el Museu d'Història de Cambrils van cloure el projecte amb una presentació pública a les famílies dels tres projectes pedagògics que s'han dut a terme durant aquest curs 2021-2022. Durant el matí i en diferents ubicacions del Parc Samà que havíen inspirat a l'alumnat, les famíliesvan poder gaudir de les investigacions i cerques que han posat en pràctica els xiquets i xiquetes, mitjançant petites exposicions instal·lades al llarg del recorregut. La visita guiada va anar a càrrec de l'alumnat participant i va acabar amb un acte final institucional en el que la canalla va fer un ball de cloenda i el punt i final el va posar l'actuació de la Farnaqueta, la bèstia de foc petita de Tota l'Endenga, element festiu que també ha col·laborat en el projecte impulsat per la Xarxa de Museus de les Comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre. En aquest acte final, la Farnaqueta va estar acompanyada del grup de timbalers Nyanyos i només va ballar, sense encendre cap element pirotècnic. Aquest acte final, a més, va servir per a lliurar uns obsequis als tutors de les classes participants i a la directora de l'escola Marinada, Pilar Baixeras, que va agrair la feina feta de manera conjunta. L'alcalde, Oliver Klein, també va destacar aquesta tasca cultural portada a terme amb l'alumnat de l'escola Marinada i el Museu d'Història. Cal dir que des de l'Ajuntament es va facilitar un bus per a transportar les famílies dels alumnes fins al Parc Samà i retornar-los de nou fins a la població.

El programa aproPA’T, que s'ha portat a terme durant aquest curs i que en el cas de Cambrils ha tingut l'escola Marinada com a protagonista, té com a finalitat impulsar projectes col·laboratius entre els centres educatius i els museus per tal de posar en valor el patrimoni cultural local com a espais d’aprenentatge innovadors, que estimulin el treball competencial i dotin de sentit i autenticitat els projectes en què es treballa a les aules.

En la cloenda de l'acte es va lliurar un obsequi als docents de l'escola Marinada que han participat en el projecte educatiu / Foto: Lluís Rovira i Barenys
Els Nyanyos i la Farnaqueta van posar el punt i final a l'acte / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article