Informació general

Habitatge

Catalunya necessita multiplicar per dos o per tres la construcció anual d'habitatges, segons els promotors

Un estudi del sector i la UPF assenyala que calen entre 21.000 i 30.000 nous pisos cada any i ara se'n fan uns 11.000

Per ACN

Vista aèria de Cambrils
Vista aèria de Cambrils | Francesc Vidal-Barraquer

Catalunya necessita urgentment construir més habitatge per donar resposta a l'alta demanda existent al mercat. És la principal conclusió d'un estudi elaborat per la càtedra Habitatge i Futur de la UPF i l'Associació de Promotors de Catalunya (APCE), que fixa aquesta necessitat una forquilla d'entre 21.000 i 30.000 nous pisos anuals, mentre que la producció actual d'habitatges oscil·la al voltant dels 11.000. Per demarcacions, la de major demanda és Barcelona (entre 7.000 i 13.000 habitatges), seguida de Girona (entre 6.000 i 11.000) i Tarragona (entre 3.000 i 9.000). En el cas de Lleida, la part baixa de la forquilla estima una caiguda de la demanda de 500 habitatges, mentre que per la part alta podrien fer falta fins a 1.500 nous pisos.

El sector reclama a les administracions polítiques urbanístiques per generar nou sòl

Amb aquestes xifres en mà, el sector reclama a les administracions polítiques urbanístiques que permetin la generació de nou sòl i la recerca de formules de col·laboració per incrementar els índex de producció. "Ens hem de posar més aviat que tard a fer aquests habitatges que la societat catalana necessita", afirma el president de l'APCE, Xavier Vilajoana. Segons el president de la patronal, les promocions que s'han aixecat en el darrer any i mig s'han venut pràcticament totes sobre planell i desmenteix que hi hagi grans bosses d'habitatge buit a Catalunya. "És un imaginari", afirma. Segons Vilajoana, només queden algunes restes d'estocs en zones de baixa demanada fruit d'una mala planificació prèvia a la crisi de 2008.

Incidir en polítiques socials i d'habitatge de les administracions

En aquest sentit, l'àrea metropolitana és encara la zona amb més pressió, però la pandèmia, i també l'alliberament dels peatges, ha "ajudat a redistribuir millor la demanda" en el territori. Actualment ja són moltes les empreses que aposten per projectes "fora de la primera i segona corona" de l'àrea metropolitana. El coordinador de l'estudi i director de la càtedra Habitatge i Futur de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Josep M. Raya, avisa que aquestes dades generaran necessàriament "tensions" en els preus, si no es corregeix la relació entre oferta i demanda. Al mateix temps, espera que el treball pugui ajudar a incidir també en polítiques socials i d'habitatge de les administracions.

En aquest senti, l'estudi apunta que fins a 2025 quedaran obsolets uns 64.000 habitatges a Catalunya, dels quals només es preveu que es puguin "renovaran" uns 3.000. El treball de la UPF també alerta de la dificultat de determinats col·lectius, com els joves, per accedir a un habitatge.

Comenta aquest article