Informació general

Polítiques d'igualtat

S'organitzen les Jornades per la Salut de les Dones del 31 de maig al 12 de juny

Per Redacció

Cartell de les Jornades
Cartell de les Jornades | Cedida

L’Ajuntament organitza les segones Jornades per la Salut de les Dones en el marc de la commemoració del Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones i el Dia Internacional de la Higiene Menstrual. El programa d’activitats s’impulsa des del Departament de Polítiques d’Igualtat i és el resultat d’un treball transversal amb els Departaments de Salut Pública i Esports, que estan vinculats directament amb la promoció de la salut comunitària amb perspectiva de gènere. 

Aquestes jornades es duran a terme del 31 de maig al 12 de juny i contemplen diverses activitats, algunes d’elles obertes a tothom i d’altes adreçades a les dones, de forma específica, per donar resposta a les seves necessitats i expectatives en l’àmbit de la salut. El programa es pot consultar a https://www.cambrils.cat/igualtat/ambits-tematics/jornades/jornada-per-la-salut-de-les-dones. La iniciativa s'inclou dins del Pla Local de Salut de Cambrils 2021-2025, ja que les relacions sexuals, afectives i reproductives són un dels eixos específics d’aquest pla.

El programa d’activitats

Les jornades s’iniciaran amb el Taller Virtual de sexualitat femenina "Nascudes per al plaer", que es durà a terme entre el 31 de maig al 3 de juny. Seran quatre sessions que permetran aprofundir en l’auto coneixement i la connexió amb la pròpia sexualitat. Aquest taller adreçat a les dones abordarà la ideologia patriarcal; l’anatomia fisiològica i energètica dels seus cossos i la pràctica corporal, i també aprofundirà en els arquetips femenins i els cicles de les dones. Les quatre sessions seran impartides per dues figures amb una llarga trajectòria professional i una àmplia expertesa en la matèria: la doctora en psicologia Mireia Darder, terapeuta Gestalt i Corporal, experta en sexualitat femenina i treball amb somnis, i la psicòloga sanitària Luana Salvadó, especialitzada en sexualitat, consciència corporal i dansa. 

Les jornades continuaran els dies 10 i 11 de juny amb dos tallers impartit per Montse Martí, terapeuta holística, coaching corporal i facilitadora de cercles de dones. El primer serà el "Taller Viu ser dona, connecta amb la teva feminitat". El segon es titula "Benestar emocional: Dansa alquímica", està obert al conjunt de la ciutadania i permetrà la connexió intrapersonal a través de la música i la dansa espontània. El programa finalitzarà el 12 de juny amb la III Cursa de les Dones de Cambrils, organitzada des del departament d’Esports i Naturetime. 

L’Apunt

Reivindicar el Dia d’Acció per la Salut de les Dones

La commemoració es va establir l'any 1987 a la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Reproductius que es va tenir lloc a Costa Rica. L'objectiu d'aquest  dia, el 28 de maig, és fer difusió de l’estat de salut de les dones, de les seves necessitats, demandes i expectatives, així com el compromís de les administracions per donar-hi resposta. 

Les dones tenen pitjor salut que els homes, tot i tenir una esperança de vida major, viuen menys anys lliures de malaltia. Els dolors crònics, el reumatisme, l’ansietat i la depressió són problemes amb major incidència en les dones com a conseqüència de múltiples factors socials ( Dobles i triples jornades laborals, pitjors condicions laborals i econòmiques,, menors poder social,….). En contraposició, el treball domèstic i familiar, de cura de persones dependents, està altament feminitzat. 

La coresponsabilitat familiar, la i millora de les condicions dels treballs remunerats, i la incorporació de la perspectiva de gènere en totes les polítiques contribueix a millorar la salut de les dones.