Cultura

Música

L'energia del Xavi Torres Trio captiva el públic i retorna el jazz a la Cripta

La formació del pianista tarragoní va presentar un recull de les “Cuarentena Songs” que conformaran l’àlbum que sortirà al febrer de 2023

Per Andreu Dalmau

El concert de Xavi Torres Trio es va celebrar ahir al vespre a La Cripta
El concert de Xavi Torres Trio es va celebrar ahir al vespre a La Cripta | Andreu Dalmau

Nova sessió de jazz, ahir al vespre, a La Cripta de l’Ermita. Després de la visita de la Nèstor Giménez Pocket Orchestra, el passat 10 d’abril, el Xavi Torres Trio va fer parada a Cambrils dins del marc de la 14a Mostra Jazz & Blues Cambrils. El pianista tarragoní, acompanyat per Reinier «Negrón» Elizarde al contrabaix i Andreu Pitarch a la bateria, va presentar un recopilatori d’algunes de les “Cuarentena Songs” que conformaran el seu nou àlbum, que sortirà al febrer de l’any vinent.

Lluny de ser cançons tristes i melancòliques, com s’hagués pogut esperar d’una música composada durant el confinament, les “Cuarentena Songs” són peces plenes d’energia i vitalitat. El pianista tarragoní va fer l’exercici de improvisar una peça nova diàriament i el fruït d’aquesta constància el va poder gaudir ahir el públic de La Cripta. El trio va interpretar deu de les trenta peces que Torres va crear mentre estava reclòs a casa. “Potser les que hem tocat no són les més fosques”, diu el compositor en declaracions a la revistacambrils.cat, “però sí que es veritat que el piano em servia per evadir-me durant el confinament.”

Aquestes “Cuarentena Songs” no han sigut titulades, de moment. Torres, de fet, va demanar ajuda al públic per donar nom a unes peces que, al ser parcialment improvisades, canvien a cada concert i resulta difícil de posa’ls-hi un nom. “Quan acabem estarem a fora firmat alguns discos. Podeu passar a deixar les vostres propostes per al nom de les cançons”, va demanar el tarragoní.

Acompanyat per Pitarch i «Negrón», transmetre aquesta energia ha estat encara més senzill per Torres. Tant el bateria com el contrabaixista —tots dos músics de talla mundial— s’han acoblat a la perfecció en aquest projecte del pianista tarragoní. Sorprèn especialment la comoditat amb la que el somrient baixista cubà s’expressa a l’escenari tot i no haver tocat amb Torres tant com sí ho ha fet Pitarch. “Quan toques amb músics tan bons com l’Andreu i el «Negrón» les coses surten soles, entenen la idea ràpid i ens retroalimentem”, explica Torres. Durant el concert, el trio també va comptar amb la col·laboració de Lluc Casares, amic de Torres. El reconegut saxofonista va acompanyar a la resta de músics en una de les peces i també al bis que el trio va decidir regalar després del llarg aplaudiment d’un públic molt agraït.

El proper concert a La Cripta de l’Ermita serà el 14 de maig amb l’actuació del Duo Recorda. Les entrades costen 7€ i es poden adquirir a entradium.com

Comenta aquest article