Informació general

Antiga estació

«L'operació rescat» del cartell de l'antiga estació de tren acaba amb èxit (Conté galeria fotogràfica)

Després de dos dies de treballs, el cartell va ser dipositat a l'espai exterior del Molí de les Tres Eres, ahir al vespre, on ara espera el seu destí final

Per Lluís Rovira i Barenys

Moment en el que s'extreia el cartell de ceràmica de la paret de l'antiga estació de tren, ahir a la tarda
Moment en el que s'extreia el cartell de ceràmica de la paret de l'antiga estació de tren, ahir a la tarda | Lluís Domingo

L'antiga estació de tren va viure, ahir, el darrer capítol de "l'operació rescat" d'un dels cartells de ceràmica que duien el nom de Cambrils  i que es trobaven a les parets exteriors de l'edifici ara ja desaparegut. L'últim episodi d'aquest serial va tenir un final feliç ja que després de tots els esforços esmerçats en aconseguir treure el cartell juntament amb la paret que el sustentava, sense que s'esmicolés en algun moment de l'operatiu, van resultar satisfactoris. El cartell, ahir al vespre, va ser dipositat a l'espai exterior del Molí de les Tres Eres on espera el seu destí final. Després de la retirada del cartell, les màquines van acabar d'enderrocar el darrer pany de paret que encara quedava dempeus i des d'ahir al vespre ja no queda cap rastre de l'antiga estació de tren.

Operació rescat

L'antiga estació tenien tres cartells de ceràmica amb el nom de Cambrils en tres parets diferents de l'edifici. El segon dia de l'enderroc, el passat divendres, uns operaris van intentar salvar el primer dels cartells però les peces de ceràmica s'esmicolaven quan s'intentava separar-les de la paret. Aquest primer cartell va quedar malmès. Posteriorment ho van provar amb el segon dels cartells, el que es trobava a la paret de l'andana, i tot i utilitzar un tornavís com a palanca, les rajoles també es trencaven. Quedava el tercer cartell, el de la paret orientada cap el sud, i aquí és on va intervenir un particular que des del primer moment de l'enderroc de l'edifici s'havia començat a mobilitzar per intentar salvar els cartells. Aquesta persona va aconseguir el consentiment de l'Ajuntament de fer el possible per salvar el cartell i per la seva pròpia iniciativa va contractar l'empresa que fes els treballs d'extracció del cartell, amb uns operaris vinguts de Barcelona. També es va haver d'ocupar de facilitar un generador elèctric per fer anar la radial que havia de seccionar la paret. Aquí hi va haver un problema i es va haver de buscar un segon generador amb major potència. Així doncs, aquest passat dimecres 27 d'abril, després de tot un dia de feina la paret amb el cartell ja tenia els talls fets i només quedava la darrera operació, que es va portar a terme durant el dia d'ahir. Ahir al matí, es va compactar amb guix la paret on hi havia el cartell i, posteriorment, uns operaris van confeccionar una estructura en forma de gàbia metàl·lica on el cartell i la paret van quedar-hi entaforats. A la tarda va venir l'operació final quan una grua va dipositar el tram de paret amb el cartell dalt d'un camió i el va traslladar fins a les dependències exteriors del Molí de les Tres Eres on es va tapar amb una lona.

Un cop completada amb èxit aquesta operació rescat, el particular que ha assumit els costos d'aquests treballs explicava que li agradaria que aquest cartell es pogués col·locar en un espai de la nova estació de tren, en el vestíbul, i que estigués col·locat en una paret d'obra vista, a tall de petit monument, on la gent s'hi pogués retratar al seu costat. Per fer-ho, però, caldrà fer la proposta a Adif i veure com es pot concretar tot plegat.

 

 

Comenta aquest article

Galeries relacionades