Cultura

Recreació històrica

El festival Tarraco Viva arribarà, enguany a Cambrils, amb dues novetats

L'edició d'enguany del festival de recreació històrica girarà al voltant de les grans descobertes de l'antiguitat i oferirà 300 actes entre el 15 i 29 de maig

Per Redacció, ACN

Imatge d'una de les activitats de Tarraco Viva, a Cambrils, el maig de l'any passat a la Vil·la Romana de la Llosa
Imatge d'una de les activitats de Tarraco Viva, a Cambrils, el maig de l'any passat a la Vil·la Romana de la Llosa | Lluís Rovira i Barenys

La 24a edició del festival Tarraco Viva de Tarragona recuperarà la normalitat, després de les darreres edicions marcades per la pandèmia. El certamen de recreació històrica se celebrarà del 15 al 29 de maig i la programació girarà al voltant de les grans descobertes de l'antiguitat per reflexionar sobre el paper de l'arqueologia i la història en el present. Seran més de 300 actes que es desenvoluparan en una trentena d'espais, la majoria llocs patrimonials i del conjunt Patrimoni Mundial de la Unesco, i que inclouran exposicions, recreacions històriques, debats, monòlegs, documentals, tallers, jocs, visites guiades i propostes gastronòmiques.

Enguany dues novetats a Cambrils

El festival parlarà d'algunes grans històries de l'arqueologia però també d'altres més properes com les excavacions de l'antiga Tarraco. Com altres anys, Cambrils serà un dels territoris participants de fora de Tarragona, i arriba amb tres activitats i dues novetats: l'exposició 'Femina. Ser dona a Roma', a càrrec de Kuam Um, que es podrà visitar els dies 21 i 28 de maig al Molí de les Tres Eres. 

Entre les novetats destaca una conferència a càrrec de Meritxell Blay, professora de llatí i grec de l’institut Cambrils, que pretén donar veu al col·lectiu femení donant a conèixer el paper de la dona a la història de Roma, que es podrà assistir el dissabte 21 de maig al Molí de les Tres Eres amb una sessió a les 12 hores en català i a les 18 hores en castellà. I per últim, la recreació històrica 'La Llosa amb nous ulls. L'Institut Cambrils redescobreix la vil·la', on l’alumnat de batxillerat de Clàssiques farà una visita guiada a la vil·la romana de la Llosa, serà els dies 25 i 26 de maig a les 11 hores.

Altres activitats i novetats del programa

Altres novetats i actes destacats seran les exposicions 'Arqueologia viva' i 'Cinc peces, cinc històries', les activitats de Tarraco a Taula que enguany celebren 25 anys,  les xerrades amb imatges del Cicle Històries de l'Arqueologia, la recreació històrica de Tutankamon i Carter, els monòlegs teatralitzats sobre com Schliemann va descobrir Troia, sobre com l'egiptòleg Jean-François Champollion va desxifrar els jeroglífics egipcis, sobre la descoberta de les reials tombes de la ciutat sumèria d'Ur a través del relat de l'escriptora Agatha Christie o la presentació de la darrera novel·la de Santiago Posteguillo, entre altres.  

Tot i recuperar pràcticament al 100% les activitats presencials, es retransmetran algunes activitats per 'streaming', com l'acte inaugural i la cloenda. La compra d'entrades i reserva d'invitacions es podran fer a partir del 9 de maig, a través de la web del festival. Gairebé totes les activitats seran gratuïtes però també hi haurà actes de pagament a 2, 3 i 5 euros.