Informació general

Xerrada

Raül Romeva (ERC): «Quan un país ha passat per una dictadura hi ha d'haver un procés de neteja, de justícia històrica i la transició no va ser això»

Raül Romeva, exconseller de Relacions Institucionals, Afers Exteriors i Transparència de la Generalitat, va ser ahir a Cambrils, a la seu dels Xiquets de Cambrils, per fer la visita protocol·lària com a padrí de la colla castellera local

Per Lluís Rovira i Barenys

Raül Romeva, ahir, en un moment de la seva xerrada a la seu dels Xiquets de Cambrils
Raül Romeva, ahir, en un moment de la seva xerrada a la seu dels Xiquets de Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

Raül Romeva, exconseller de Relacions Institucionals, Afers Exteriors i Transparència de la Generalitat, va ser ahir a Cambrils, a la seu dels Xiquets de Cambrils, per fer la visita protocol·lària com a padrí de la colla castellera local i de pas, fer una xerrada sobre la Memòria Històrica. Romeva, membre dels Castellers de Sant Cugat del Vallès, va acceptar ser el padrí dels Xiquets de Cambrils i ara fa tres anys, en motiu de l'estrena del local dels Xiquets, els va enviar una carta des de la presó. Ahir, finalment, aprofitant una visita al territori, Romeva va poder ser a Cambrils, a la seu dels Xiquets, i destapar la plaça commemorativa de la seva visita. Tot seguit, l'exconseller i actual vicesecretari general de Prospectiva i Agenda 2030 d'ERC va fer una xerrada al voltant dels valors republicans lligats a la Memòria Històrica i a la tasca que es va fer per a detectar les fosses comunes de la Guerra Civil.

Raül Romeva: "Parlar de Memòria Històrica és parlar del present"

Raül Romeva va fer gal·la de les seves conviccions republicanes i va destacar la importància de ser coneixedors de la nostra història. Romeva va repassar el seu pas pel govern de la Generalitat i va explicar que en aquell moment les entitats que es dedicaven a la recuperació de la memòria històrica no tenien gairebé suport públic, "vam pensar que teníem un deute històric com a institució, s'havia de preservar la memòria. Un dels passos que vam fer va ser el de l'obertura del registre de sentències i, també, vam iniciar el pla de fosses. Això va comportar fer un banc de dades i iniciar l'obertura de fosses que es va començar per les que tenien més risc de desaparèixer".

Romeva també va ser crític amb el procés que va succeir després de la dictadura amb l'anomenada transició, "quan un país ha passat per una dictadura hi ha d'haver un procés de neteja, de justícia històrica i la transició no va ser això. Les actuals estructures de l'estat, sobretot la judicial, encara venen del franquisme. Així doncs, parlar de memòria històrica és parlar del present". Raül Romeva també va dir que parlar de República és "posar en valor el deute que tenim amb aquell gent que la va defensar. Els hi devem, és un deute històric i una responsabilitat de cara a les generacions futures".

Comenta aquest article