Simulacre
El litoral cambrilenc, escenari d'un simulacre d'accident marítim en una embarcació de passatgers
Hi van participar efectius dels Bombers de la Generalitat, la Guàrdia Civil, els Mossos d’Esquadra, la Policía Local, la Creu Roja, de Protecció Civil i del Sistema d’Emergències Mèdiques
El port de Cambrils va ser el centre d'operacions d'un simulacre d'accident marítim, ahir al matí, en el que hi van participar efectius dels Bombers de la Generalitat, la Guàrdia Civil, els Mossos d’Esquadra, la Policía Local de Cambrils, la Creu Roja, de Protecció Civil i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). El simulacre també va comptar amb la participació de Ports de la Generalitat, del Club Nàutic Cambrils i de Nàutica Alfacs així com de l'armador del catamarà implicat en el simulacre, Creuers Costa Daurada.
L’exercici –que va aixecar una gran expectació entre els vianants– va consistir en un incendi dins d'una embarcació turística que havia sortit del port de Cambrils, amb evacuació i trasllat del passatge fins al port i atenció als ferits. Aquest simulacre va estar organitzat per Capitania Marítima en coordinació amb Protecció Civil de la Generalitat. L’objectiu del simulacre era posar a prova el pla d’Autoprotecció (PAU) del port i provar la coordinació entre els mitjans marítims i terrestres. Amb aquest exercici també es va provar el conveni de coordinació entre Sasemar i Bombers de la Generalitat.
Intervenció de Protecció Civil
Pel que fa als diferents cossos de seguretat, Protecció Civil de la Generalitat va realitzar la recepció de la trucada des del CECAT, i dos tècnics operatius de Protecció Civil i un observador van participar en el simulacre donant suport als cossos operatius. A partir de l’alerta d’un incendi en una embarcació turística que havia sortit del Port de Cambrils, els Bombers de la Generalitat van desplaçar dues embarcacions i quatre dotacions terrestres i la Unitat de Comandament Mitjana (UCM) per coordinar la intervenció i dur a terme les actuacions de salvament i extinció. En total una vintena d’efectius de les Regions d’Emergències de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, personal de la unitat subaquàtica del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) i del Grup Operatiu de Suport (GROS).
Segons la informació facilitada pel patró de l’embarcació, l’incendi, que estava situat a la sala de màquines, l’havien pogut contenir amb mitjans d’extinció propis però calia evacuar la setantena de persones que transportava. En el transcurs de l’evacuació, que es realitzava amb el suport d’una plataforma del Port de Cambrils, quatre dels passatgers van caure a l’aigua i els equips d’emergència de Salvament Marítim i Bombers que s’havien activat, van iniciar el salvament amb les seves respectives embarcacions. A la zona de l’evacuació i salvament també s’hi van desplaçar per donar suport les embarcacions de Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i Creu Roja.
Actuació dels Bombers i de l'helicòpter de Salvament Marítim
A més, els Bombers van desplaçar a l’embarcació una cèl·lula d’avaluació per poder revisar amb càmera tèrmica la zona cremada i posteriorment un binomi de bombers a l’helicòpter de Salvament Marítim. D’aquesta manera, van poder valorar la necessitat d’acostar-la fins a terra per dur a terme una extinció més a fons. A la zona del Port, els Bombers, que van estar en contacte en tot moment amb Capitania Marítima, van coordinar des de la UCM l’arribada de les persones evacuades, les quals van ser valorades i assistides per part del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Posteriorment, aquestes van ser registrades a través de la Guàrdia Civil.
Mossos d'Esquadra i Policia Local en les tasques de seguretat ciutadana
El cos de Mossos d’Esquadra ha desplaçat a l’exercici 3 comandaments, 2 agents de seguretat ciutadana i 5 agents en una embarcació de la Policia Marítima. Les seves funcions van ser les de coordinació de les tasques dels agents de mossos al Centre de Comandament Avançat; tasques de seguretat ciutadana juntament amb la Policia Local de Cambrils de regulació del trànsit a la zona del port i per facilitar la mobilitat dels cossos d’emergències; i finalment tasques de suport i auxili de la policia marítima a l’embarcació incendiada.
El SEM es fa càrrec de l'assistència sanitària
El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM va gestionar l’assistència sanitària i filiació dels afectats al simulacre. En el desplegament es va comptar amb el muntatge d’una Àrea Sanitària Mòbil (ASM) que ha permès assistir i filiar als afectats. El SEM va mobilitzar un total de 20 efectius i 10 vehicles. Entre aquests, unitats de suport vital bàsic, suport vital avançat medicalitzat i suport vital avançat d’infermeria, unitats de logística, vehicles d’intervenció ràpida, comandaments, psicòlegs i una unitat especialitzada d’intervenció i suport. Del total de més de 70 implicats a l’incident, el SEM va acabar atenent un total de 15 afectats que han estat valorats, estabilitzats, triats i traslladats als centres sanitaris corresponents.
Creu Roja amb una embarcació de rescat
Finalment, la Creu Roja també va participar a l’exercici amb l’embarcació de rescat LS Calipso per al rescat i salvament dels ferits; fent tasques d’avituallament i aportant diversos figurants al simulacre que han fet de passatgers de l’embarcació afectada. En total hi van participar una vuitantena de voluntaris de la zona.


L’Apunt
Coordinació des de Ports de la Generalitat
Ports de la Generalitat es va encarregar de fer els avisos corresponents. Després, es van activar el Pla d’autoprotecció (PAU) del port de Cambrils i el Pla Interior Marítim (PIM), específic per a vessaments a la mar. Un cop sufocat l’incendi, van entrar el vaixell sinistrat al costat del varador, on mariners del Club Nàutic Cambrils van fer l’estesa de les barreres anticontaminació de Ports de la Generalitat al voltant del vaixell per evitar vessaments a l’aigua.