Societat

Exposició pictòrica

Irina Kavasnitskaya: «Estudiar en un entorn ordinari ha sigut clau per al desenvolupament del meu fill»

En Pere Rebull, jove amb Transtorn Espectre Autista (TEA), exposa la seva obra «Els colors d'en Pere» a Salou durant el mes d'abril. Parlem amb la seva mare que ens explica la seva obra pictòrica i com és el dia a dia amb el seu fill.

Per Jason Wells

En Pere Rebull, a la seva exposició «Els colors d'en Pere»
En Pere Rebull, a la seva exposició «Els colors d'en Pere» | Cedida

En Pere Rebull Kavasnitskaya és un jove que pateix Transtorn Espectre Austista (TEA) des dels dos anys i que té un alt nivell d’aprenentatge i d’expressió en la pintura. Porta pintant des dels vuit anys, sempre tutelat per la professora Lubov, qui li ha anat ensenyant tot tipus de tècniques de pintura. Ha treballat amb llapis, olis i aquarel·la, però li agrada més fer-ho amb pintura acrílica o a l'oli. Avui compleix 16 anys i des de revistacambrils.cat volem donar a conèixer la seva història, i aprendre una miqueta més sobre el TEA i la seva exposició «Els colors d'en Pere», que va realitzar el passat 2 d’abril a Salou en commemoració del Dia Mundial de la Conscienciació de l’Autisme.

«Els colors d'en Pere»

Acompanyat de familiars, amics i veïns de Salou, en Pere va dedicar unes paraules als assistents, on va identificar-se com a persona amb Síndrome d’Asperger, una variant del trastorn autista, però que no li impedeix fer vida normal. Com diuen els seus pares, en Lluís i la Irina, «és un nen especial i molt "carinyós", un jove que sempre està investigant-ho tot perquè vol entendre-ho». En la seva obra, «Els colors d'en Pere», representa el seu estat d'ànim; amb el pas del temps i a mesura que ha anat creixent, ha anat abandonant la representació d'imatges infantils, passant a centrar-se en temes més genèrics. «Per a ell dibuixar és una afició, on troba moments de tranquil·litat i pau, amb els seus dibuixos podem conèixer fàcilment el seu estat d'ànim perquè ho demostra ràpidament», comenta la seva mare. 

Primera exposició a l'any 2019

El 2 d’abril de 2019 va ser la primera vegada que va exposar la seva obra, en Pere i la seva família van voler donar a conèixer als ciutadans de Cambrils el Dia Mundial de la Conscienciació de l’Autisme amb una exposició de més de seixanta quadres i làmines a la biblioteca municipal de Cambrils sota el lema «Els colors d'en Pere». Va ser tot un èxit. Per desgràcia, a l'any 2020 arrel de la pandèmia no va ser possible repetir cap exposició. Han estat dos anys d’espera per tornar a donar a conèixer el treball d’aquest jove pintor, on el passat dia 2 d’abril de 2022 va exposar una vintena de quadres a Salou sota el mateix lema, ja que el color és un punt de referència per a ell. Durant aquests anys, en Pere ha anat perfeccionant la seva tècnica acrílica i el seu estil impressionista, a més d'anar evolucionant amb el joc de la llum als seus quadres. Segons paraules de la seva mare, «qui el coneix ha vist un canvi important en les traces del dibuix i sap que són de major qualitat pictòrica» Aquest any ho ha fet en un espai petit i íntim, propi per a gaudir d'aquestes pintures. L’exposició està oberta a tothom, en horari comercial i es pot visitar al carrer Milà 4. Local 2 de Salou fins el 30 d'abril. La sra. Yulia Gorbaneva -que va conèixer al Pere a xarxes socials- ha estat la promotora de l’acte, cedint l’espai d’exposició i amb la idea de donar a conèixer a la ciutadania la importancia que té la integració en igualtat de les persones que pateixen TEA, eliminant prejudicis i idees preconcebudes.

Conviure amb TEA

La seva mare ens comenta que el dia a dia amb el seu fill és quelcom imprevissible, hi ha moments divertits i altres més tranquils. Tant per a ell com per ella la planificació és un punt clau, ja que a les persones amb TEA no els agraden els imprevistos i en aquest sentit els seus pares han de tenir cura amb això. «Com a mare, el dia a dia amb Pere és un conjunt de moltes coses. Hi ha moments estressants, divertits i altres tranquils, amb ell no saps mai com passaràs el dia; per a nosaltres la planificació és un aspecte importantíssim perquè a les persones amb TEA i al Pere no els agraden els imprevistos», comenta la seva mare Irina.

La comunicació és un dels aspectes més complicats per a les persones amb TEA, un aspecte que en Pere, juntament amb la seva familia, porta treballant durant molts anys i que saben que ho hauran de continuar fent durant molt temps. «La comunicació és un aspecte que portem treballant fa molts anys, des de ben petit, i que sabem que ho haurem de treballar molts anys més. Costa que ho entengui, però a poc a poc ho aconseguirem», explica la seva mare.

Estudiar en un entorn ordinari, clau per al seu desenvolupament

Per altra part, de mà amb la comunicació, està la socialització amb el seu entorn, per sort, els seus veïns són conscients de les seves dificultats i el coneixen i l'estimen. El seu col·legi, el Vidal i Barraquer de Cambrils també ha ajudat molt a poder desenvolupar-se. Segons ens explica la seva mare, «estudiar en un entorn integrat, compartit amb el Centre Educació Especial Alba de Reus, ha permès que avui Pere es comuniqui tant amb els seus companys de col·legi com amb els seus veïns, d'una manera fluida i cordial». Relacionat amb això, la seva mare destaca el col·lectiu docent del centre, que des del primer dia es van mostrar molt implicats i oberts a escoltar qualsevol proposta que pogués ajudar al desenvolupament del seu fill. «Sempre ens comuniquem amb el col·legi i sempre ens escolten. Estan oberts i disposats a buscar pautes i eines per ajudar un alumne com el Pere, ja sigui mitjançant adaptació de matèria o ajuda personal. També són claus les reunions entre família, escola, psicòloga personal i els Equips d'Assessorament i Orientació Psicopedagògica (EAP)», explica.

Dificultats durant la pandèmia

Per últim, la seva mare ens explica que la pandèmia i el estar a casa durant un llarg període de temps va afectar molt al seu fill, que per moments va mostrar molt inquiet i amb ganes de sortir de casa. «Al principi va estar força inquiet, però vam organitzar bé el dia en família i això va provocar que tot anés millor: va tenir classes online, consultes amb la psicòloga personal i psicòlogues del col·legi, feia exercici, jugava amb la família, estudiava, pintava, es comunicava amb veïns i feia música», comenta la Irina.

 

 

 

 

 

 

Comenta aquest article