Cultura

Literatura

Marc Capdevila: «A la novel·la 'Singles' hi ha molta ironia, és el signe de la meva manera d'escriure»

La història narra les peripècies que ocorren al llarg de trenta-quatre dies a bord d'un creuer de luxe, el passatge del qual està format exclusivament per 'singles'

Per Berta Ruiz

Marc Capdevila amb la seva novel·la "Singles"
Marc Capdevila amb la seva novel·la "Singles" | Berta Ruiz

El passat divendres al vespre, al Centre Cultural, tenia lloc la presentació del llibre "Singles" de Marc Capdevila, a càrrec del propi autor i de la periodista Marga Mallol. La presentació estava emmarcada en la programació de Dies de Llibres. Es tracta de l'obra guanyadora de l'11è Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils. La història narra les peripècies que ocorren al llarg de trenta-quatre dies a bord d'un creuer de luxe, el passatge del qual està format exclusivament per 'singles' –persones que viuen soles i no tenen paralla ni compromís–.

Tal com va comentar Marc Capdevila a revistacambrils.cat "és la història d'un creuer fins l'altra punt del món; hi ha un personatge principal, sobre el qual pivota tota la història i d'altres personatges, cadascú amb unes característiques diferents i bastant especials. La història gira sobre els esdeveniments que hi passen allà; hi ha una part més frívola, més de festa i també hi ha una història d'amor de veritat. Hi ha uns personatges molt variats, entre els quals en destaca un personatge molt cínic i molt sarcàstic, amb una història romàntic de fons. També hi ha molta ironia, és el signe de la meva manera d'escriure; sóc irònic i aquest punt em surt natural; jo crec que això fa que sigui més divertit i entretingut".

"L'embrió, de fet, potser va ser el primer que vaig escriure, però la vaig anar aparcant"

Sobre la presentació al certamen literari cambrilenc –el Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall–, Capdevila va explicar que, "el tema m'encaixava a la perfecció; la novel·la la tenia feta des de fa molts i molts anys, l'he refet diverses vegades. L'embrió, de fet, potser va ser el primer que vaig escriure, però la vaig anar aparcant; vaig escriure altres coses que he anat publicant, però aquesta estava una mica al calaix. Crec que tenia els problemes de joventut de qualsevol escriptor que comença a escriure; amb el temps vas aprenent, vas agafant ofici i la vaig anar polint. Al final, la vaig escurçar i vaig decidir que m'encaixava per aquest certamen pel volum de pàgines, perquè era una tema marítim i em venia clavat".

La seva tercera novel·la i la tercera que és premiada

El món de la literatura és una afició i una de les seves passions, però assegura que és molt difícil dedicar-se professionalment. "En aquest món hi ha la divisió d'honor, els que juguen a la Champions, i els que som terrenals, els amateur que ho fem per passió, per hobbie, perquè ens agrada, perquè estimem la literatura... Jo estic en aquest nivell, però quan em donen un premi doncs també va bé i agrada!". Aquesta és la seva sisena novel·la i la tercera que ha estat premiada. De fet, aquests premis li han estat concedits, curiosament, tots tres a la província de Tarragona. El primer al premi de narrativa Sebastià Juan Arbó de de la Ràpita; el Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler i, aquest tercer a Cambrils. Marc Capdevila, nascut a Vic i resident a Tona, afegia que, "tinc la sort que aquí m'estimen. Sóc de la comarca d'Osona, on tenim un català bastant especial, i sempre havia pensat que el meu català fora de l'àmbit comarcal em costaria fer-me lloc, però veig que no, i que aquí té bona rebuda".