Cultura

Pubillatge

Camí Cruz, Pubilla de Cambrils: «No volem perdre aquesta tradició»

La Camí Cruz ha estat la Pubilla durant l'any 2021 i, el proper 22 de maig, donarà el relleu als nous representants dins de l'acte d'elecció del Pubillatge de Cambrils 2022

Per Jason Wells

La Camí Cruz, a l'esquerra de la imatge, durant un acte tradicional
La Camí Cruz, a l'esquerra de la imatge, durant un acte tradicional | Cedida

Aquesta setmana s'ha obert la convocatòria per a l’elecció del Pubillatge de Cambrils 2022, per tal de representar a la ciutat en tots els actes i festes tradicionals dels pobles de Catalunya. Una tradició que es remunta a l'any 1966 a Cambrils. Aquesta propera elecció, que es farà el 22 de maig al parc del Pescador, rellevarà a la Camí Cruz que ha estat la Pubilla durant 2021.

L'actual Pubilla de Cambrils, que donarà pas a la propera representant del pubillatge, ha comentat la seva experiència a revistacambrils.cat. Segons ha explicat, des de ben petita, la seva àvia li va inculcar la cultura catalana, explicant-li històries sobre les diferents tradicions que se celebraven pels pobles de Catalunya i els actes que es duien a terme, i en el moment que es van obrir les convocatòries no va dubtar ni un segon en presentar-se: "A la meva àvia li encantaven aquests actes, i en el moment que van sortir les convocatòries em va dir: 'Camí, t’has de presentar'. Ara que m’ha vist anar a tants pobles representant Cambrils se sent molt orgullosa de mi", explica.

Què significa ser la «Pubilla de Cambrils»?

Portar el nom de la teva ciutat per tots els racons de Catalunya és una tasca plena d’orgull i satisfacció, i per a la Camí, ser la "Pubilla de Cambrils" és un honor i una experiència que mai oblidarà: "representar Cambrils pels diferents pobles catalans m’omple d’orgull, a més, pensava que era una tradició que només es quedava aquí, però m’he adonat que és una tradició que encara està molt viva en molts llocs de Catalunya". 

Conèixer gent, fer amics i compartir la manera de viure, són els millors moments amb els quals es queda la Camí, tot i que sap que és un costum que amb els anys s'ha anat perdent. No obstant, afirma que si hi ha ganes de mantenir-la viva, es mantindrà: "saber que tindré lloc i seré ben rebuda a qualsevol indret de Catalunya per haver conegut tanta gent és alguna cosa que sempre agrairé, potser la tradició ha anat perdent força amb el pas dels anys, però les ganes de conservar-la hi són, mentre es mantingui això, la tradició mai morirà", comenta.

Característiques que ha de tenir una pubilla

Per a la Camí, la propera "Pubilla de Cambrils" ha ser una persona oberta, extravertida, amb ganes de conèixer gent i sobre tot, que conegui molt bé la ciutat. Respecte la decisió d'escollir la pubilla a través de sorteig, la Camí comenta que l'examen sobre coneixements de la ciutat hauria de tornar a ser obligatori: "jo he viscut tota la meva vida a Cambrils i conec de primera mà les tradicions, però potser una altra persona que es presenti no les coneix; se suposa que hem d'escollir a la 'millor', per això trobo que una prova de coneixements hauria de ser obligatòria", opina.

Disponibilitat i implicació

Per altra part, la disponibilitat i la implicació són alguns dels requisits claus per a ser pubilla. Tenir tots els caps de setmana ocupats pel pubillatge potser no tothom s'ho pot permetre, ja sigui per motius laborals o de transport; per sort, per a la Camí això mai ha estat un problema ja que sempre ha comptat amb el suport del seu pare que l'acompanya a tots els esdeveniments. De fet, segons ens explica la Camí, des d'ara i fins que es proclami la propera Pubilla de Cambrils el proper mes de maig, té tots els caps de setmana ocupats amb actes. "En el moment de ser escollides, molta gent diu que que té disponibilitat, però si troben una feina de caps de setmana, això provocaria molts problemes; jo, per fortuna, compto amb el meu pare que no treballa ni dissabte ni diumenge, i això em facilita molt les coses", explica.

«El pubillatge comporta tenir una vida paral·lela, centrar la vida en ell»

Estudiant de la carrera de Dret a la Universitat Rovira i Virgili entre setmana, la Camí ha estat molt implicada des del primer moment, on sap que per a ser una "bona pubilla" també s'ha de fer algun sacrifici: "El pubillatge comporta tenir una vida paral·lela, centrar la teva vida en ell, això significa que els caps de setmana els tinc ocupats i no puc quedar amb els amics d'aquí; però de totes formes jo ho he escollit i no me'n penedeixo".

Per últim, la Camí vol animar a tothom a presentar-se a la propera convocatòria d'elecció del Pubillatge de Cambrils on si pogués, ella mateixa es tornaria a presentar: "és una experiència única, he conegut molta gent meravellosa amb la qual compartir unes tradicions que ens omplen. Per a nosaltres, la cultura catalana ho és tot i no volem que es perdin mai; si jo pogués, em tornaria a presentar perquè l'estima de la gent i anar poble per poble representant Cambrils és alguna cosa que no té preu". 

Comenta aquest article