Cultura

Cinema documental

Laia Rutman, co-directora del documental 'Alésh': «Volem donar veu al col·lectiu LGTBIQ+, el qual està tan invisibilitzat a la indústria audiovisual com les persones neurodivergents»

El documental, dirigit per la cambrilenca Laia Rutman juntament amb companys de la URV, es projectarà aquest dimecres 6 d'abril a l'Espai Jove Kesse (Tarragona) partir de les 19 hores

Per Jason Wells

Cartell del documental «Alésh»
Cartell del documental «Alésh» | Cedida

La Conselleria de Joventut de l'Ajuntament de Tarragona presentarà el cicle de curts documentals realitzats per l'alumnat de la URV els dies 5, 6 i 7 d'abril. El cicle de cinema documental 'En Primer pla' presenta els sis curtmetratges que han dut a terme els i les alumnes de 3r de Comunicació Audiovisual de la URV que tracten temes tan diversos com la diversitat cultural, la pobresa en l'habitatge, l'assetjament escolar, la diversitat de gènere i l'addicció a les xarxes socials. El cicle busca donar espai a la visibilització i conscienciació d'aquests temes tan presents en el dia a dia del públic jove. La iniciativa compta amb la col·laboració del Servei Municipal Tarragona Jove i tindrà lloc a la Sala d'actes de l'Espai Jove Kesse a partir de les 19 hores, és d'entrada gratuïta i està obert a tothom que vulgui assistir. 

El programa

El programa del cicle s'ha dividit en tres jornades en les quals es projectaran dos documentals per dia. Així doncs, el proper dimarts dia 5, serà torn de documentals sobre «l'ús de xarxes socials i l'assetjament escolar», projectant "La pandèmia invisible" i "Fantasmas del pasado"; dimecres dia 6, torn de documentals sobre «transexualitat (gènere, esport i trastorn autista)», es realitzaran les projeccions de "Fuera de juego" i "Alesh", aquest últim, produït per les cambrilenques Darlem Ataides i Laia Rutman; finalment el cicle acabarà amb documentals sobre «habitatge i experiència dels migrants», i conclourà amb "L'elecció difícil" i "Lehbib". Després de cada jornada s'obrirà un torn de preguntes per tal de compartir experiències amb els equips creatius dels documentals i així afavorir el debat sobre les qüestions tractades i els diferents punts de vista que puguin sorgir. 

Per a qui no pugui assistir a les projeccions, podra veure en diferit a la web www.tarragonajove.org/enprimerpla22 a partir del divendres 8 d'abril. El programa detallat tambe es pot consultar a la mateixa web.

El documental «Alésh»

"Alésh" és un documental sobre l'Aleix, un noi transgènere recentment diagnosticat  amb autisme que comparteix les seves experiències a la xarxa social TikTok. El documental, realitzat per set alumnes de comunicació de la URV, busca donar a conèixer la seva història. A @revistacambrils hem parlat amb la seva directora, la cambrilenca Laia Rutman que ens ha donat més detalls del documental.

Cada any, la Conselleria de Joventut de Tarragona proposa diversos temes a tractar en el cicle documental, i en el moment que se'ls va assignar la temàtica de «xarxes socials i gènere», l'equip tècnic d'"Alésh", no va dubtar en parlar sobre la història de l'Aleix. "Alésh sorgeix arran d'una proposta del nostre company Kilian Saldañal, en conèixer-la vam veure que la seva història era tan interessant que necessitava ser explicada al món", comenta.

Donar veu al col·lectiu LGTBIQ+

Fer documentals que visibilitzen tant el col·lectiu LGTBIQ+ com la salut mental pot ajudar a trencar els estereotips que marca la societat en torn a aquests temes, i aquest és uns dels objectius principals d'"Alesh", segons comentava la Laia, el que els va impulsar a fer aquest projecte va ser la idea de  donar veu al col·lectiu LGTBIQ+, el qual està tan invisibilitzat a la indústria audiovisual com les persones neurodivergents", a més, també es buscarà "sensibilitzar al públic i fer-lo conscient d'altres narratives amb altres punts de vista més personals", remarcava.

Quatre mesos de treball, des de l'octubre fins al passat mes de febrer, per visibilitzar una temàtica que, per desgràcia, no és tan comuna a la industria audiovisual. Per sort, l'equip no va tenir dificultats per realitzar-lo, ja que des del primer moment van tindre moltes idees al cap i quan van comentar-li a l'Aleix per fer el documental, es va prestar de seguida. "Hem tingut força sort i, podem dir que el producte final s'assembla força a la idea que vam tenir a l'inici del projecte", comenta.

«Les xarxes socials poden ser beneficioses tant per al col·lectiu LGTBIQ+ com a les persones neurodivergents»

Per últim, la Laia destaca el paper de les xarxes socials, i creu que aquests "nous mitjans de comunicacio" tenen un gran poder a l'hora de visibilitzar i tractar temes tan complexos com l'autisme i la transexualitat: "Considero que les xarxes socials tenen molt poder i, només si es fan servir d'una manera conscient, poden ser molt beneficioses tant per al col·lectiu LGTBIQ+ com per a les persones neurodivergents. "Al nostre documental es pot veure clarament com Aleix està fent una gran tasca creant contingut divulgatiu sobre l'autisme i la transsexualitat. Aleix és un gran exemple sobre com una persona pot convertir les seves particularitats en inspiració per als altres", concloïa.

El documental es podrà visualitzar aquest dimecres 6 d'abril a la Sala d'actes de l'Espai Jove Kesse a partir de les 19 hores. Per altra banda, us detallem breument de què tracten la resta de documentals:

La pandèmia invisible: tres joves posen en testimoni la seva opinió sobre les xarxes socials i el seu ús diari. 

Fantasmas del pasado: quatre joves es retroben a l'institut que els va veure créixer per parlar sobre les seves vivències respecte a l'assetjament. 

Fuera de juego: dos nois transsexuals que juguen a l'equip femení de futbol E.D El Tancat del Vendrell mostren el seu dia a dia i com ha sigut l'acceptació de la seva condició al seu entorn i en el futbol. 

L'elecció difícil: es posa el focus en aquelles persones que pateixen un alt risc de ser desnonades. Tres testimonis ens obren les portes de casa seva per explicar-nos quina és la seva situació com a ocupes. 

Lehbib: un jove nascut a un camp de refugiats del Sàhara Occidental que ve a viure al Vendrell amb una família d'acollida sent menor ens explica quina ha estat la seva experiència i com recorda i ha viscut el procés del seu canvi radical de vida.

 

Imatges del rodatge del documental «Alésh»
L'Aleix, protagonista del documental

Comenta aquest article