Cultura

Exposició

Fina Veciana: «No puc pensar en una obra sense posar collage; m'agrada molt per estètica i també a nivell conceptual»

L'artista reusenca Fina Veciana presentava, el passat divendres al vespre a la Sala Àmbits del Centre Cultural, l'exposició de pintura "Seqüència"

Per Berta Ruiz

Fina Veciana amb una de les seves obres
Fina Veciana amb una de les seves obres | Berta Ruiz

L'artista reusenca Fina Veciana presentava, el passat divendres al vespre a la Sala Àmbits del Centre Cultural, l'exposició de pintura "Seqüència". Una acolorida mostra artística amb la què l'objectiu "és unir espais de vida i compartir-los en seqüència". Tal com explicava l'artista a revistacambrils.cat, "he fet obra nova per exposar aquí a Cambrils, perquè aquesta sala és enorme. Vaig pensar en fer com una seqüència de la meva vida; agafant obres de diferents temporades amb unes icones especials i que han perdurat en el temps. Algunes d'aquestes icones han evolucionat, d'altres n'han despertat de noves..."

Diverses sèries creatives a la mostra

De fet, a la sala es poden trobar diferents racons amb diverses sèries creatives ben variades. Segons explicava Fina Veciana, "hi ha una sèrie que titulo "La puta ciàtica" perquè vaig tenir ciàtica abans del confinament i era la primera vegada que pintava amb dolor, un dolor exagerat i em van sortir unes nines adolorides que representen el dolor que jo tenia en aquell moment". Per un altre costat també hi ha una sèrie titulada "El meu temple" prenent com a referent la famosa frase de "El meu cos és el meu temple". Aquesta col·lecció la va fer durant el període del confinament. "En aquells moments, casa nostra va passar a ser el nostre temple. Vaig pensar en els diferents tipus de cases que tenia la gent: gent que tenia la sort de poder estar més a l'exterior; d'altres que tenien les ganes de pujar als terrats; la gent que es va centrar en cuidar-se el cos; la gent que feia ioga, la gent que feia els seus tes a casa; crec que tots vam adaptar una mica la casa per crear el nostre context".

Una altra sèrie que es pot trobar a la mostra es titula "Love tea at home" sorgida de la seva passió pels tes. "Jo sóc molt amant del te i molts dies, durant el confinament, plantava la tassa i la dibuixava. En aquesta sèrie hi apareixen un conjunt de tasses. A més, també hi ha un parell d'obres que tenen un QR perquè tinc molta relació amb una filòloga i escriptora amiga meva de Reus –que viu a Barcelona–, que es diu Helena Pauls i fem moltes coses juntes; ha fet una prosa poètica i una poesia de cada quadre i es poden escoltar perquè el seu marit és rapsoda", comentava Veciana.

En un altre racó de la sala hi ha una petita mostra anomenada "Petits moments" sorgida d'una altra exposició que va presentar a Reus fa un mes sota el títol "La vida petita". "Vaig començar a fer moltes miniatures i van tenir molt d'èxit. Com en tenia algunes de començades vaig pensar que les acabaria per a l'exposició de Cambrils. Sóc molt amant de slow life, de la vida reposada i tranquil·la, de la vida petita i mirar les coses amb lupa i centrar-te en allò i només en allò; que no hi hagi interferències". 

Tècnica mixta i ús del collage

En bona part de l'obra de la Fina Veciana se succeeixen els flors, els cors, les tasses; "també m'agrada molt la natura, l'espai exterior, el tacte de la pluja, les llunes, les flors". Pel que fa a la seva tècnica aquesta és mixta, fent ús principalment del collage. Segons comentava l'artista: "no puc pensar en una obra sense posar collage. M'agrada molt incloure'l per estètica, aporta molt i també a nivell conceptual; potser són papers particulars que he recollit d'algun lloc i m'agrada incorporar una part del meu món real al món artístic. Principalment, pinto amb acrílics, però també faig anar barretes d'aquarel·la, barretes d'oli, tinta xinesa, llapis... Sóc molt de la gamma dels freds, els verds i els blaus... No sóc de colors purs".

"Cambrils m'agrada molt i, juntament amb Montbrió, són dos espais que m'hi sento molt a gust i faig més coses que a Reus"

Actualment, Fina Veciana es dedica professionalment al món artístic. "Abans del covid vaig deixar la feina que tenia en la docència; tota la vida he fet classes de dibuix, de manualitats... Vaig deixar la feina per centrar-me exclusivament en pintar, perquè feia anys jo havia tingut una galeria d'art i taller" explicava Veciana. A més, la reusenca sempre ha tingut una vinculació molt especial amb Cambrils. Segons va afegir: "l'any 2000 vaig fer, a Cambrils, una de les exposicions que més m'han agradat en la meva vida i mira que n'he fet! Es deia "Localitzacions" i es va instal·lar a la Sala d'Exposicions del carrer de la Verge del Camí. Va ser una exposició molt bonica. A més, durant 20 anys, vaig estar venint tots els dissabtes a les parades del Cambrils Art Total al Port i també he participat en diverses exposicions col·lectives. Cambrils m'agrada molt i, juntament amb Montbrió, són dos espais que m'hi sento molt a gust i faig més coses que a Reus".

Comenta aquest article