Cultura

Poesia

El Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus celebrarà el Dia Mundial de la Poesia a les seves seus

Alumnat de Cambrils, Reus, Falset i l'Hospitalet de l'Infant participarà en diverses activitats amb motiu d'aquesta diada

Per Redacció

Cartell del Dia Mundial de la Poesia
Cartell del Dia Mundial de la Poesia | Cedida

Un any més, l’alumnat del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus Miquel Ventura commemorarà el Dia Mundial de la Poesia, que se celebra demà 21 de març. Alumnat de Reus i també de Cambrils, el Priorat i l'Hospitalet de l'Infant participarà en diverses activitats amb motiu d'aquesta diada

El dimarts 22 de març a les 19.30 al Centre Cultural de Cambrils, els alumnes del Servei Local de Català i els membres dels clubs de lectura de la Biblioteca Josep Salceda i Castells llegiran conjuntament el poema de Ferrater també en diverses llengües. El dia abans, el mateix 21 a les 19 h, Helena Martínez Ferreruela, poeta i responsable del SLC de Cambrils, farà un taller pràctic de poesia a la Biblioteca.

Activitats a Reus

A Reus serà en un acte conjunt amb la Regidoria de Cultura i Política Lingüística que tindrà lloc a la Biblioteca Central Xavier Amorós el dimarts 22 de març a les 19 h i que s’inclou dins el programa d’activitats de l’Any Gabriel Ferrater. En primer lloc, alumnes dels cursos de català de procedència diversa llegiran en la seva llengua (portuguès, armeni, castellà, àrab, georgià, italià, anglès, polonès, gallec) el poema “Si puc” de Gabriel Ferrater. La versió catalana la recitarà David Figueras, president de l’associació ferrateriana Gosar Poder. A continuació diversos poetes reusencs recitaran una composició pròpia. L’acte es clourà amb l’actuació de la coral del CNL Canta amb el cor, dirigida per Marc Guerris, formada per catalanoparlants i per alumnes que estan aprenent a parlar en català.

Activitats a Falset i a l'Hospitalet de l'Infant

Altres localitats on el CNL fa cursos també celebraran el Dia Mundial de la Poesia. A Falset, el 21 de març a les 19 h els alumnes del Servei Comarcal de Català i els usuaris de la Biblioteca Salvador Estrem i Fa també llegiran “Si puc” públicament i en diverses llengües a més d’altres poemes.

I l’alumnat de l’Hospitalet de l’Infant aquesta setmana llegirà a classe en diverses llengües aquest mateix poema.

L’Apunt

Poema "Si puc" de Gabriel Ferrater

En la quinzena edició del Dia Mundial de la Poesia, la Institució de les Lletres Catalanes i la Federació Catalana d’Associacions i Clubs Unesco han escollit el poema “Si puc” de Gabriel Ferrater, de qui enguany commemorem el centenari del naixement i el cinquantenari de la mort, com a protagonista. En aquest poema, Ferrater s’interroga, i ens interroga, sobre la memòria i el procés creatiu. Pel poeta, hi ha un pou on els records tendeixen a precipitar-se i emmagatzemar-se; alguns sols hi miren de reüll, d’altres s’hi aboquen per intentar redimir el moment i pagar el deute de la poesia vers la realitat.

La Institució de les Lletres Catalanes ha traduït el poema a 22 llengües. Tot i amb això, alguns alumnes del CNL han traduït el poema al seu idioma, com l’armeni o el polonès.

Comenta aquest article