Cultura

Literatura

El programa «Dies de Llibres» desplegarà una vintena d'activitats literàries

Per Redacció

Cartell del programa "Dies de llibres" d'enguany
Cartell del programa "Dies de llibres" d'enguany | Cedida

El programa literari "Dies de Llibres de Cambrils", que se celebrarà del 21 de març al 26 d’abril, arriba enguany amb deu presentacions de llibres, un taller de poesia, una hora del conte, un homenatge a Gabriel Ferrater, una exposició dedicada a Manuel Vázquez Montalban, l’activitat familiar "Laboratori d’elixirs emocionals", una representació teatral, el mercat de Sant Jordi, la ballada de sardanes, un espectacle de carrer i un concert de l’actriu i cantant Núria Esquius. 

El programa impulsat pel Departament de Cultura de l’Ajuntament al voltant de la Diada de Sant Jordi és el resultat d’un treball transversal que té com a objectiu posar en valor la importància d’escriure i llegir, fer d’altaveu de les novetats sortiran o que han sortit recentment al carrer i apropar als seus autors i autores al públic. 

Dia Mundial de la Poesia, el 21 de març

Enguany s’ha avançat l’inici del programa, que arrencarà en una data tan assenyalada i vinculada a les lletres com és la celebració del Dia Mundial de la Poesia del 21 de març. El mateix dilluns hi haurà un taller pràctic de poesia i l’endemà dimarts 22 de març l’alumnat del Servei Local de Català i els membres dels clubs de lectura de la biblioteca municipal llegiran el poema "Si puc" en diverses llengües per homenatjar a l’escriptor i poeta reusenc Gabriel Ferrater.  

Presentacions de llibres d'autors del territori

A partir del dijous 24  de març començaran les presentacions de llibres d’autors i autores vinculats a Cambrils i al territori. Les publicacions abasten una àmplia varietat de gèneres, que van des dels llibres de viatges fins a novel·la o la novel·la negra, passant per la història i les biografies. Entre les presentacions, destaca la de l’1 d’abril de l’obra "Singles", de Marc Capdevila, que va guanyar l’11è premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils 2021. A més, com a incorporació d’última hora, el 9 d’abril al Parc del Pescador es presentarà el conte "Mà amiga" de Dalmaus i Polets per explicar què és l’ELA als més petits.  

Dins de la programació també es podran trobar d'altres activitats vinculades amb els llibres com una exposició en honor a l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán, que fusiona l’art i la literatura a través d’una interpretació artística de les obres que va escriure l’autor, i que es podrà visitar a la Sala Àgora a partir del 31 de març.  

Teatre infantil i espectacle itinerant

En aquest mateix apartat hi trobem la reinterpretació d’un conte molt conegut a través de l’obra teatral "El Patufet (i els seus pares)" que la companyia Teatre Nu presentarà el 24 d’abril. A més, el 22 d’abril, la revetlla de Sant Jordi, les famílies amb infants d’entre 6 i 10 anys podran gaudir de l’activitat "Laboratori d’elixirs emocionals" a càrrec de Rosana Andreu (inscripció prèvia a bib@cambrils.cat).  

Diada de Sant Jordi

Finalment, la Diada de Sant Jordi tornarà a ser com abans de la pandèmia amb el mercat de llibres i roses al port de Cambrils organitzat per la Unió de Botiguers i Cambrils Obert i la ballada de sardanes al passeig Marítim amb l’Associació Amics de la Sardana i la Cobla Contemporània. A la tarda una reedició de "La faula de la Llebre i la tortuga" intentarà reconciliar els dos personatges del conte amb un espectacle pels carrers del Port i a la nit l’actriu i cantant Núria Esquius, amb un estil marcadament personal, oferirà un concert al Teatre del Casal que acostarà al públic als moments de la vida que podem guardar pel record fent-ne cançons.