Informació general

Educació

Comencen cinc dies de vaga educativa contra la política del conseller d'Educació i per reclamar millores

Els sindicats diuen que el nou calendari ha estat la gota que ha fet vessar el got però les reclamacions venen de lluny

Per ACN

Imatge d'arxiu de l'exterior de l'institut Cambrils
Imatge d'arxiu de l'exterior de l'institut Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

Avui dimarts comencen cinc dies de vaga dels docents en contra de la política del conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i per reclamar millores. L'avançament del calendari escolar ha estat "la gota que ha fet vessar el got", diuen USTEC, CCOO, UGT, la Intersindical, Professors de Secundària, la CGT i la USOC. La vaga tindrà lloc de dimarts a dijous d'aquesta setmana i el 29 i 30 de març. A més, el 23 hi ha convocada una nova aturada pel català. Els sindicats reclamen recuperar les retallades i arribar al 6% del PIB en inversió educativa, reduir ràtios, estabilitat del personal interí, retirar el nou currículum i el nou calendari escolar i el compromís del conseller sobre el català. Reclamen també la dimissió de Josep Gonzàlez-Cambray.

Els sindicats van anunciar la convocatòria de vaga després d'una tancada d'unes 24 hores a la seu del Departament d'Educació a Barcelona. Hi van entrar per mostrar la seva oposició a les formes i la decisió d'avançar les classes al 5 de setembre, així com d'altres reivindicacions. Després d'una reunió sense fruits, van anunciar la convocatòria de cinc dies de vaga.

L'escola concertada s'hi suma avui i demà

L'aturada està convocada a tota l'educació pública, tot i que l'escola concertada s'hi ha sumat els dies 15 i 16 de març. El primer dia també compta amb el suport del lleure educatiu. Hi ha moltes expectatives sobre el seguiment d'una vaga d'aquestes característiques, ja que, segons els propis sindicats, fa més de 30 anys que no es convoquen tants dies d'aturades. Tot apunta al primer dia, avui dimarts, com el plat fort de la protesta. Diverses direccions ja han expressat que se sumen a l'aturada, que també ha rebut el suport de les associacions de famílies aFFaC i altres organitzacions de la comunitat educativa.

Més enllà d'aquest primer dia hi ha més dubtes, ja que són diversos els centres que han decidit fer seguiment majoritari del primer i fins i tot segon dia, però hi ha més incògnites sobre la resta de jornades d'aturada convocades.

Manifestacions al carrer

Demà imecres hi haurà manifestacions descentralitzades a Barcelona, Tortosa, Tarragona, Girona, Lleida i Manresa. Precisament a la capital catalana el segon dia de vaga coincideix amb l'inici del Saló de l'Ensenyament. Per això, la manifestació anirà de l'estació de Sants fins al Saló, a Fira de Barcelona. Finalment, els dijous està prevista una manifestació que sortirà de la plaça Universitat de Barcelona i que finalitzarà a la de Sant Jaume.

Entre les reclamacions dels sindicats, hi ha també el restabliment de l'horari lectiu anterior a les retallades, la recuperació del poder adquisitiu perdut, l'increment de personal, la conversió dels terços en mitges jornades –mesura acceptada i anunciada per Cambray– i el retorn al caràcter lectiu de les dues hores de reducció de jornada al personal major de 55 anys.

Comenta aquest article