Informació general

Cooperativa

El nou pla de viabilitat de la Cooperativa Agrícola, a debat

Unes 200 persones es van aplegar ahir al matí a la sala d'actes del Casal de la Gent Gran en una reunió convocada per la Plataforma d'Afectats i que va comptar amb les explicacions de l'advocat Lluís Salas

Per Lluís Rovira i Barenys

La reunió de la Plataforma d'Afectats es va fer a la sala d'actes del Casal de la Gent Gran
La reunió de la Plataforma d'Afectats es va fer a la sala d'actes del Casal de la Gent Gran | Lluís Rovira i Barenys

La Plataforma d’Afectats de la Cooperativa va aplegar unes 200 persones en la reunió que es va fer ahir al matí a la sala d’actes del Casal Municipal de la Gent Gran. La trobada, que també es va poder seguir per streaming, va servir per a treure l’entrellat del que suposa el nou pla de viabilitat que proposa la Cooperativa Agrícola per fer front al deute que manté amb els impositors i que puja a 13,5 milions d’euros. La presentació de l'acte va anar a càrrec de Dani Pallejà, president de la Plataforma d'Afectats, mentre que el detall de la nova documentació va anar a càrrec de l’advocat Lluís Salas, del bufet d’advocats Vahusari, que va fer una interpretació força didàctica del contingut del nou pla de viabilitat.

Concurs de creditors, aquest mes de març

La Cooperativa Agrícola, davant l’actual situació d’insolvència, ha fet ja una demanda de concurs de creditors i aquest mateix mes de març el jutge l’admetrà, tal com va apuntar Lluís Salas. Per salvar l’entitat de la liquidació, la mateixa Cooperativa ha elaborat un pla de viabilitat que contempla el retorn de la quantitat que deu als impositors a través de 10 anualitats, en el que s’anomena Pla A i que contempla una quitança d’un 33 %, o bé amb 14 anualitats, en el que seria el Pla B i que contempla un retorn íntegre del que es deu. La Cooperativa Agrícola ja va començar a explicar el seu nou pla als impositors a qui deu més diners, als que va anar cridant a les seves instal·lacions a finals de l’any passat. A hores d’ara la Cooperativa Agrícola ja ha aconseguit un 30 % de l’adhesió del capital pendent i segons la llei concursal ha d’arribar al 65 %. A partir del moment que s’activi el procés a través del jutjat, s’informarà als impositors per tal que acudeixin a la notaria a fer efectiva la seva voluntat d’adhesió a aquest acord, en cas que ho creguin convenient. Tal com va explicar Lluís Salas, l'única manera d’aconseguir seguir cobrant és aprovant el pla de viabilitat ja que si no s’aconsegueix aquesta aprovació i es va a liquidació la venda dels actius de la Cooperativa anirien a satisfer els deutes bancaris i en cap cas als impositors.

La importància d’adherir-se al nou pla i especificar l'adhesió al Pla B

Una altra de les coses que ha quedat molt clara és que si es tira endavant el nou pla de viabilitat, la gent que no haurà signat la seva adhesió davant el notari passarà a ser adherida al pla A, és a dir, amb la quitança del 33 %. Per això és important anar al notari i especificar el pla B a l’hora de signar l’adhesió.

Tal com ha explicat Lluís Salas, el pla de viabilitat no té repercussions jurídiques però sí que dóna dades i informació de cara al que és el pla de finançament. Aquesta informació que ha proporcionat la Cooperativa ha desvetllat algunes dades d’interès. Així doncs, ara fa sis anys la Cooperativa tenia un volum de negoci d’uns 8 milions d’euros, el que es podria considerar com un volum de negoci d’una gran empresa, mentre que aquest darrer any el volum de negoci ha estat de 2,7 milions d’euros, com si es tractés d’una PIME.

D’altra banda, el pla de viabilitat que es va presentar ara fa sis anys s’ha incomplert i per això, a hores d’ara, ens trobem en aquesta nova situació. Tot i això, Salas apuntava que tirar endavant el pla de viabilitat, llavors, va ser una bona opció que va permetre recuperar gairebé el 60 % del deute cap els impositors”.

Creixement moderat de cara al futur

En el repàs de la informació facilitada per la Cooperativa es va fer una anàlisi de la futura viabilitat de l’entitat, que es basa en l’operativa nova que ha fet amb l’empresa Migasa, dedicada al sector de l’oli. Les previsions de negoci s’han fet de manera força moderada, va explicar Salas. També es va fer una anàlisi del pla de tresoreria que han facilitat i que, segons es va comentar, podria patir una certa tensió d’aquí a tres anys. Cal tenir en compte que la Cooperativa, a part de satisfer el retorn de les anualitats als impositors, també ha d’anar satisfent el retorn dels préstecs, amb els conseqüents interessos, que té concertats amb les diferents entitats bancàries.

Un cop fetes les explicacions, el públic va anar intervenint per preguntar els seus dubtes. La Plataforma d’Afectats de la Cooperativa seguirà de prop tot el procés concursal i tant bon punt es conegui qualsevol nou pas en tota aquesta tramitació en donarà puntual informació als afectats.

Quadre d'amortització del deute als impositors que proposa la Cooperativa Agrícola

 

L’Apunt

Primer pas abans de signar l'adhesió a la notaria, recollir el certificat de deute a la Cooperativa Agrícola
La Cooperativa Agrícola ha informat a revistacambrils.cat que el primer pas per a fer l'adhesió al nou pla de viabilitat és el de passar per les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola a recollir el certificat que reconeix la quantitat que l'entitat deu a cada impositor. Per això cal trucar a la Cooperativa Agrícola per demanar hora. Un cop l'impositor disposi d'aquest certificat ja pot passar per la notaria de Diana Panadés a signar l'adhesió. Des de la mateixa Cooperativa Agrícola han confirmat a revistacambrils.cat que un cop es disposi del 65 % d'adhesions es demanarà al jutge que aixequi el concurs de creditors. Tot i això, la gent encara disposarà d'uns mesos èr seguir fent l'adhesió al pla de viabilitat.

Comenta aquest article