Informació general

Polítiques d'igualtat

L'Ajuntament presenta el protocol municipal contra les violències sexuals en espais festius

Es treballarà en campanyes preventives i informatives; blocs formatius en diferents àmbits, així com la implementació progressiva d'un urbanisme amb perspectiva de gènere

Per Berta Ruiz

Un moment de la presentació del protocol, ahir al migdia a la sala de plens. D'esquerra a dreta: Oliver Klein, Íngrid Duch, Amaya Díez i Mònica Romano
Un moment de la presentació del protocol, ahir al migdia a la sala de plens. D'esquerra a dreta: Oliver Klein, Íngrid Duch, Amaya Díez i Mònica Romano | Berta Ruiz

L’Ajuntament ha començat a implementar el protocol municipal d’abordatge de les violències sexuals en espais festius amb la creació de la comissió tècnica que ha de desenvolupar les accions previstes. Ahir al migdia, a la sala de plens, tenia lloc l'acte de presentació d'aquest document a càrrec de l’alcalde, Oliver Klein; la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament, Ingrid Duch; la tècnica d’Igualtat municipal, Mònica Romano, i la tècnica de l’entitat Noctàmbul@s, Amaya Díez.  

Íngrid Duch: "Ara cal implementar-lo, dotar-lo de recursos i fer de Cambrils una ciutat més segura per a les dones i les nenes i aconseguir que els nostres drets no es vulnerin"

L’alcalde va explicar que el document és el resultat d’un llarg i rigorós treball participatiu per part del personal tècnic municipal, el cos polític i sobretot de la comunitat cambrilenca, en especial les entitats de dones, les entitats festives i culturals així com representants del sector de l’oci nocturn de la nostra ciutat. Per la seva banda, la regidora d’Igualtat va comentar que les violències masclistes i sexuals encara són molts presents a la societat i impacten sobre la llibertat de les dones. En la seva intervenció, Íngrid Duch va valorar el treball de la seva antecessora, la regidora d'ERC Hèléne Arcelin, qui va iniciar al treball comunitari d'aquest protocol i va afegir que, "ara cal implementar-lo, dotar-lo de recursos i fer de Cambrils una ciutat més segura per a les dones i les nenes i aconseguir que els nostres drets no es vulnerin".

Una marxa exploratòria que va recórrer diferents llocs del municipi percebuts com a menys segurs

A continuació, les tècniques van explicar els detalls del document, aprovat pel Ple de l’Ajuntament el passat el 23 de desembre, després d’un procés transversal i participatiu amb l’assessorament i l’acompanyament de l’entitat Noctambul@s. La tècnica de l’entitat Noctàmbul@s, Amaya Díez, va detallar com s'havia fet el procés participatiu amb la participació d'entitats, ciutadania i tècnics i la metodologia emprada a través d'enquestes, estadístiques, entrevistes i una marxa exploratòria que va consistir en recórrer diferents llocs del municipi percebuts com a menys segurs. El protocol s’estructura en quatre eixos d’actuació bàsics (prevenció, detecció, actuació i recuperació-reparació) i inclou un pla d’actuació, un circuit d’actuació i una campanya comunicativa per informar i sensibilitzar la població.

Informació, prevenció i formació per prevenir qualsevol tipus de violència sexual

Segons va desgranar la tècnica d’Igualtat municipal, Mònica Romano, el Pla d'Actuació recull una sèrie d'actuacions que s'aniran aplicant i posant en pràctica progressivament. Romano va parlar d'una campanya preventiva i de sensibilització; una campanya comunicativa i informativa per difondre la posada en marxa d'aquest protocol; un sistema de comunicació que vetlli per un llenguatge no sexista i inclusiu; una formació específica per al personal municipal en matèria de violències sexuals, així com un bloc de formacions adreçat a entitats festives o associacions veïnals perquè vetllin per actes festius lliures de violències sexistes. La tècnica també va explicar que s'implementarà formació per als cossos de seguretat, professorat, personal sanitari; així com als locals d'oci, els quals podran aconseguir un distintiu com a espais que vetllen pel compliment d'aquest protocol.

Treballar cap a un urbanisme amb perspectiva de gènere

D'altra banda, en els esdeveniments lúdics i festius s'implementaran Punts Lila per tal d'informar i sensibilitzar sobre aquesta qüestió i també s'haurà d'anar treballant, progressivament, en un urbanisme amb perspectiva de gènere. És a dir, incorporar les millores pertinents en aquells punts més febles que es vagin detectant com per exemple la millora de la il·luminació al carrer.

El protocol municipal es complementarà amb el Protocol de Seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, al qual l’Ajuntament de Cambrils s’adherirà properament. El document complet del protocol es pot consultar en aquest enllaç

L’Apunt

Creació d’una comissió tècnica

La comissió de treball que s’encarregarà de coordinar, fer el seguiment i l’avaluació del protocol està liderada pel departament de Polítiques d’Igualtat i integrada per professionals representants de les àrees: d’Activitats, Benestar Social, a través del Pla de Ciutadania, Diversitat i Cohesió Social, el departament de Comunicació, Cultura, Festes, Joventut, Medi Ambient, Obra Pública, Participació Ciutadana, Polítiques Actives d’Ocupació, Salut Pública, Seguretat Ciutadana i Urbanisme, així com una persona representant de l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat de Cambrils, d’un centre educatiu de primària, APARCAM i així com per representació de Mossos i Mosses d’Esquadra.

Comenta aquest article