Informació general

Emergències

El SEM posa en funcionament una nova unitat especialitzada en risc químic al Camp de Tarragona

La unitat s’emmarca dins el PLASEQTA que té com a objectiu donar resposta a les emergències químiques que s’originin a les comarques del Camp de Tarragona

Per Redacció

Nova unitat del SEM especialitzada en risc químic al Camp de Tarragona
Nova unitat del SEM especialitzada en risc químic al Camp de Tarragona | Cedida

Des de començaments de 2022, es troba activa una nova unitat del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), especialitzada en l’atenció sanitària en situacions de risc químic i risc afegit. El desplegament d’aquest recurs, situat a Reus, s’emmarca en el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona (PLASEQTA).

Donar resposta especialitzada en cas d'emergència química

L’objectiu és disposar d’una unitat al territori amb capacitat de donar una resposta especialitzada de manera àgil en el cas de produir-se una emergència en un establiment industrial que manipula substàncies perilloses a les comarques de Tarragona. La unitat desplegada a territori, compta amb el suport de la resta d’unitats especialitzades en risc químic i afegit que es troben a la base de l’Hospitalet de Llobregat i que, en cas de ser necessari, es desplaçaran fins al lloc de l’incident, aportant professionals i material especialitzat. El desplegament de la nova unitat SEM es desenvoluparà en tres fases que es perllongaran fins a mitjans del 2023. Durant la fase inicial s’ha dotat d’un vehicle lleuger 4x4 que compta amb un Tècnic en Emergències Sanitàries (TES) i un infermer/a amb formació especialitzada en incidents de Risc Nuclear, Radiològic, Biològic i Químic (NRBQ).

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon ha destacat que "des del sistema sanitari hem d’atendre tot tipus de necessitats i, algunes d’elles molt complexes i molt específiques de territori, a més amb un caire preventiu, esperant que mai succeeixi res però que si succeeix puguem donar-hi resposta. Les unitats que avui presentem són un clar exemple de poder donar resposta a situacions complexes i molt específiques de territori".

Unitat referent davant Incidents de Múltiples Víctimes

A més, aquesta unitat esdevé la referent davant Incidents de Múltiples Víctimes (IMV), pels coneixements que tenen els professionals que en formen part davant aquesta tipologia d’incidents. També es converteix en un suport per a la resta d’ unitats  que es troben al Camp de Tarragona.

Durant la segona fase, es comptarà amb un furgó logístic amb material especialitzat en atendre incidents de risc NRBQ, com per exemple estacions de descontaminació o àrees sanitàries mòbils. Al mateix temps, s’incorporarà un Tècnic en Emergències Sanitàries especialitzat en logística i amb formació en risc afegit per donar suport a les assistències complexes. Mentre que a la fase final, es consolidarà la unitat i s’ampliarà la formació específica dels professionals.

A la vegada, el projecte també compta, des d’aquest 1 de gener, amb el suport d’un auxiliar de coordinació amb funció d’UCO (Unitat de Coordinació Operativa), situat a la Central de Coordinació Sanitària de Reus, que s’encarrega de gestionar els serveis amb risc afegit que succeeixen al territori.

60 assistències durant els dos primers mesos de funcionament

Durant els dos primers mesos de funcionament, la nova unitat ha realitzat 60 assistències, 15 de les quals per donar suport a les unitats de territori i 45 per risc afegit. Entre aquestes últimes, destaquen 20 actuacions per incendi, 11 incidents per arma blanca o de foc, 5 per fuites i 1 explosió.

La descentralització de les unitats especialitzades suposa una millora en la primera resposta davant d’incidents de risc afegit i un suport per les unitats territorials del Camp de Tarragona.

Comenta aquest article