Informació general

Medi Ambient

El col·lapse de la riera de Maspujols

Segons Vallès, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) es farà càrrec de la neteja d'una part i l'Ajuntament cambrilenc de l'altra part acollint-se a les subvencions que l'ACA va impulsar aquest passat mes de gener

Per Lluís Rovira i Barenys

Riera de Maspujols a l'alçada del vial de Cavet, completament col·lapsada per les canyes
Riera de Maspujols a l'alçada del vial de Cavet, completament col·lapsada per les canyes | Lluís Rovira i Barenys

El tram final de la riera de Maspujols es troba totalment col·lapsat de canyes que ocupen completament la seva llera en el tram final que va des d'uns 50 metres més avall del camí de Vilafortuny fins a la desembocadura. La situació de col·lapse d'aquesta part de la riera fa temps que dura i aquest tram ple de canyes s'ha mantingut en aquestes condicions durant tota la passada tardor, l'època de l'any en la que hi ha un risc més alt de rierades. Per sort, aquesta darrera tardor no s'ha produït cap fort aiguat que hagi posat a prova la riera.

Acord per a fer-hi la neteja

La neteja d'aquest tram de la riera de Maspujols es portarà a terme enguany, segons va assegurar a principis d'aquest passat mes de febrer el regidor de Serveis Generals i Medi Ambient, Josep M. Vallès, a revistacambrils.cat. Segons Vallès, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) es farà càrrec de la neteja d'una part i l'Ajuntament cambrilenc de l'altra part acollint-se a les subvencions que l'ACA va impulsar aquest passat mes de gener. Segons Vallès, aquest tema va portar una certa discussió amb l'ACA sobre qui s'havia de fer càrrec d'aquesta neteja pel fet de considerar que aquest traçat de la riera es troba en un tram urbà o no.

Finalment, l’ACA va obrir la convocatòria de dues línies d’ajuts per dur a terme actuacions de manteniment i conservació de lleres en zona urbana, tant a les conques internes com a les conques compartides, amb una dotació total de 3,35 milions d'euros. L'ACA considera que tot i que la competència en aquests trams sigui dels ajuntaments, els ajuts atorgats per l’ACA podran arribar a finançar fins el 100% de l’actuació, amb un màxim de 80.000 euros per sol·licitud i d’entre 100.000 i 120.000 euros per municipi.

Reduir el risc d’inundacions

Les actuacions previstes per l'ACA tenen la funció de reduir el risc d’inundacions, garantir el flux d’aigua en cas d’avinguda i l’eradicació de les espècies vegetals invasores. Les actuacions que s'han de dur a terme quan es faci la neteja consistiran en la retirada de vegetació que pugui obstaculitzar el pas de l’aigua per la seva excessiva densitat, l’eradicació de vegetació invasora, incloent-hi els treballs de replantació amb espècies autòctones, la retirada d’arbres morts o de brancatge excessiu mitjançant poda, i la redistribució i/o retirada de sediments que puguin reduir la capacitat de desguàs del llit, entre d’altres.

Comenta aquest article